AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor. UDMR nu ar atinge pragul pentru intrarea în Parlament

Gabriela del Pupo 27.01.2022, 14:07
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor. UDMR nu ar atinge pragul pentru intrarea în Parlament

AUR ajunge pe locul doi în sondaje după PSD în intenția de vot, conform ultimului sondaj realizat de Inscop. PSD scade în sondaje deja în ultimele luni de când partidul a ajuns la guvernare iar PNL a ajuns pe locul trei.

AUR devansează PNL în sondaje

Ultimul sondaj Inscop realizat arată o creștere puternică a intenției de vot pentru partidul AUR, care a crescut de la 18% în octombrie 2021 la 20,6% din opțiunile electoratului. Partidul deja a vehiculat în discursurile publice posibilitatea de a-l susține pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale și se pare că deocamdată va ajunge să devină o opoziție demnă de luat în seamă la cele parlamentare.

Pe primul loc se clasează PSD, în scădere față de lunile anterioare, iar liberalii se clasează pe locul trei, conform G4 media.

Clasamentul intenției de vot în ianuarie:

PSD: 34,3%, în scădere față de decembrie 2021
AUR: 20,6%, în creștere față de decembrie 2021
PNL: 16,6%, în scădere față de decembrie 2021
USR: 12,5%, în creștere față de decembrie 2021
UDMR: 4,2%

sursa: Inscop

Certurile din coaliție au costat

Remus Ștefureac, directorul Inscop, a prezentat și principale concluzii ale sondajului publicat. Acesta consideră că principalul motiv pentru scăderea intenției de vot pentru PSD și PNL sunt chiar certurile cu care cele două partide speră să câștige mai mult capital electoral.

“1. Certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează in mod direct intenția de vot. Deocamdată impactul este controlabil, dar problema risca sa devina o amenințare majora daca relatia dintre PSD si PNL nu se va armoniza si cele doua partide nu vin cu solutii in locul disputelor politice. Dupa catastrofala criza politica de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor sa auda de certuri politice si nu vor avea niciun pic de răbdare si niciun gram de toleranta pentru partidele care le vor provoca.

2. Tensiunile din coaliție si întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale alimentează în continuare cresterea AUR. Daca pe zona de securitate militara, din cauza amenințărilor Rusiei observam o creștere foarte puternica a increderii in NATO, in UE, in Occident, de bun augur pentru moralul natiunii, problemele sociale si politice domestice/interne vor alimenta in continuare adeziunea electorala la discursul ultra-populist.” arată directorul Inscop.

Sondajul de opinie INSCOP a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Urmăriți Impact.ro și pe