Ministerul de Interne (MAI) a cerut Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea votului, duminică, la alegerile locale 2020.
MAI cere ca persoanele care se vor afla, la ora 21:00, în proximitatea localului secției de votare să își poată exercita dreptul la vot.
Dacă va fi admisă solicitarea MAI, votul, la alegerile locale 2020, se va prelungi, după ora 21:00, astfel încât să poată vota și cei care, la acea oră, vor aproape de secțiile de votare – în curtea exterioară a localului, pe alei şi trotuare.
”Vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare (curtea exterioară a localului, alei şi trotuare) şi doresc să îşi exercite dreptul de vot”, a cerut MAI, într-o notă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu.
Conform adresei MAI către BEC, această solicitare vine în contextul în care în mass media au apărut informaţii referitoare „la unele situații punctuale existente la nivelul secțiilor de votare generate de măsurile necesare în contextul pandemiei Covid-19”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De altfel, MAI a scris în solicitare că face această cerere ”ținând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară”.
În regulamentul pentru desfășurarea alegerilor locale 2020 se arată că secțiile de votare se închid, la ora 21:00.
Totuși, conform regulamentului, persoanele care se vor afla în interiorul localului secției de votare de care aparțin, la ora 21:00, vor putea să își exercite dreptul la vot.
Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, a anunţat că, până la ora 15.00, s-au primit 318 de sesizări cu privire la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale. Dintre acestea, 119 nu s-au confirmat.
În plus, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, s-au dat 34 de amenzi, în valoare de 38.000 de lei şi se fac cercetări pentru 37 de infracţiuni.
„Precizez că de la începutul procesului de votare nu s-au produs evenimente de o gravitate deosebită în planul ordinii publice. La nivelul structurilor MAI s-au primit 318 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări.
Cu privire la alte 111 sesizări, se efectuează în continuare verificări. Până la această oră, au fost aplicate 54 de sancţiuni contravenţionale, fiind aplicate 20 de avertismente scrise şi 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei.
Cele mai frecvente fapte contravenţionale sesizate au fost de continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot. În plus, se efectuează cercetări cu privire la 37 de infracţiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot”, a transmis Monica Dajbog.
La o secţie de vot din Târgu Secuiesc, un alegător refuzat să poarte mască, în timpul votului. S-a ales cu o amendă în valoare de 1.800 de lei.