Au mai rămas 10 zile p/nă când românii își vor putea exercita dreptul de vot și vor putea alege viitorul președinte al țării pentru următorii cinci ani. Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în 10 noiembrie, primul tur de scrutin, și 24 noiembrie, al doilea tur de scrutin. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur pe 22, 23 și 24 noiembrie.
Pentru postul de președinte al României, favoritul este chiar actualul șef de stat, Klaus Iohannis. Președintele României susține că un nou mandat de președinție la cârma căruia se va afla el, ne va aduce o Românie normală. „După trei ani marcați de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eșuat în toate domeniile esențiale – economic, social, politic și instituțional – este timpul să aducem împreună normalitatea în România”, transmitea Iohannis pe Facebook.
În acest sens, Klaus Iohannis face apel către cetățeni pentru a-l susține în cursa pentru obținerea unui nou mandat, adică implicit în lupta anticorupție.
„După trei ani marcați de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eșuat în toate domeniile esențiale – economic, social, politic și instituțional – este timpul să aducem împreună normalitatea în România”, a mai scris Iohannis pe Facebook.
Cel mai recent, dar și ultimul barometru realizat de Europa FM cu privire la alegeri prezidențiale din acest an oferă o privire de ansamblu asupra intențiilor de vot ale românilor, în cazul în care alegerile s-ar desfășura la finele acestei săptămâni.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Astfel, sondajul IMAS realizat la comanda Europa FM, în perioada 8-28 octombrie indică faptul că actualul președinte, Klaus Iohannis rămâne favoritul în cursa pentru alegerile prezidențiale, cu 45,7% urmat de Mircea Diaconu (16,7%) și Viorica Dăncilă (15,1 %). În clasament mai urmează Dan Barna, liderul USR, care a obținut un procent de 12,6% și Theodor Paleologu (6,9%). Pe ultimul se situează Liderul Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, cu un procent mic, de 2,9%.
Sondajul IMAS a fost realizat pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani, marja de eroare fiind de +/- 3,1%. În cadrul acestei culegeri de date s-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
În cursa pentru alegerile prezidențiale s-au mai înscris următorii: Alexandru Cumpănașu, Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John Ion Banu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă.
Sursa foto: Inquam Photo/Octav Ganea/Virgin Simionescu/Alexandru Busca/Cornel Putan