Alegeri parlamentare 2020. Candidații la alegerile parlamentare 2020. Câți români se bat pe un loc

Iancu Andreea / 04.12.2020, 15:01
Alegeri parlamentare 2020. Candidații la alegerile parlamentare 2020. Câți români se bat pe un loc

Peste doar două zile, pe data de 6 decembrie, românii sunt așteptați la urne pentru a vota la alegerile parlamentare 2020. Candidații s-au întrecut în promisiuni și sloganuri, iar acum urmează să culeagă roadele. Conform unei statistici, aceștia sunt în număr neașteptat de mare anul acesta. Iată care sunt județele în care lupta pentru un loc este acerbă.

Care este partidul cu cel mai mare număr de candidați la alegeri

Românii aflați pe listele de candidați la alegerile parlamentare 2020 stau cu emoții până pe data de 6 decembrie, când cetățenii sunt așteptați să îi voteze. Totuși, surprizele au început deja încă de la afișarea listelor. O statistică publicată de ExpertForum arată care este situația partidelor și numărului de candidați propuși de către aceștia.

Printre uniunile politice care au cel mai mare număr de candidați pe lista de la alegeri se află PMP. Partidul condus de Traian Băsescu a propus anul acesta cei mai mulți candidați. Astfel, 641 de membrii speră să obțină un loc în Senat sau Camera Deputaților. Pe de altă parte, pe primele locuri, după PMP, se află și PNL cu 640 de candidați, partidul PRO România cu 639, PSD cu 631 de membrii pe listă, USR-PLUS cu 616 candidați și Alianța pentru Uniunea Românilor cu 621 de candidați.

Numărul candidaţilor a crescut de la 6.476 în 2016 la 7.136. Cea mai mare parte a acestor sunt nominalizaţi de partide precum PSD, PNL sau PMP. Numeric există o competiţie vizibilă din partea unor partide care nu au avut reprezentare parlamentară în ultimul mandat, precum AUR sau PER., conform raportului ExpertForum.

Care sunt județele fruntașe la numărul de candidați pentru Senat și Camera Deputaților
Care sunt județele fruntașe la numărul de candidați pentru Senat și Camera Deputaților

Alegeri parlamentare 2020. Județele în care candidații se luptă pentru un loc

Pentru că la ultimul tur de scrutin multe partide nu au reușit să obțină suficiente locuri pentru candidații propuși, anul acesta lupta este acerbă. Deși bătălia ar fi trebuit să se dea în orașele mari ale României, precum București, Iași sau Timișoara, raportul ExpertForum ne arată contrariul.

Candidații la alegeri parlamentare 2020 sunt mai mulți la număr în Brăila, atât pentru Camera Deputaților, cât și la Senat. Totodată, pe listele propuse pentru Senat, județul Prahova este fruntaș. În privința candidaților pentru Camera Deputaților, cei proveniți din județul Buzău sunt în număr cel mai mare.

Cea mai mare competiţie este în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor. Sunt 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe loc. Şi la Senat, lupta cea mai intensă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc, cea mai slabă înregistrându-se în Prahova, 11,8 pe loc. Din totalul de candidați, femeile reprezintă 29,5%.

Totodată, raportul indică și prezența candidaților de sex feminin pe lista pentru parlamentare.

Cel mai mare procent de femei raportat la toți candidații partidului se regăsește la PER (36,13%), România Mare (34,42%) și PPUSL (32,46%). AUR, UMDR, Plus și Partidul Verde au cam o treime femei candidați și PMP (26,37%). PSD, PNL, Pro România și USR au fiecare aproximativ un sfert din candidații de pe listă femei, se menționează în raportul ExpertForum.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI