Alegeri parlamentare 2020. Câte secții de votare s-au deschis în străinătate pentru alegerile parlamentare? Unde pot vota românii

Cristian Cojocaru / 01.12.2020, 16:35
Alegeri parlamentare 2020. Câte secții de votare s-au deschis în străinătate pentru alegerile parlamentare? Unde pot vota românii

Alegerile parlamentare 2020 se apropie cu pași repezi. Pregătirile au loc nu doar la nivel național dar și pe plan internațional. Astfel, cetățenii români care se află peste granițe, își vor putea exercita dreptul la vot. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat câte secții de votare s-au deschis în străinătate pentru alegerile parlamentare.

Secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare

Luni, MAE a înaintat către Autoritate Electorală Permanentă propunerea de a organiza 748 de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare. Potrivit MAE, în Spania vor fi organizate 140 de secții de votare, Italia 137 de secții, Germania 61 de secții, Marea Britanie 50 de secții, Franța 48 de secții, S.U.A. 36 de secții, iar în Republica Moldova 37 de secții.

Ceva mai puține secții de se vor găsi în Belgia care numără 19 secții de vot, Austria 17 secții, Irlanda 16 secții, Olanda 15 secții, Grecia cu 11 secții, Norvegia 10 secții, Danemarca 10 secții, Portugalia 9 secții, Canada, Ungaria, Elveția, Australia și Noua Zeelandă cu câte 7 secții fiecare, iar în Finlanda se vor amenaja 4 secții de vot.

În contextul măsurilor  luate de către autoritățile din Malta și Nigeria, acestea nu vor permite înființarea de secții de votare. Din motive obiective, acest lucru nu se va întâmpla nici în Venezuela precum și în R.P.D. Coreeana, acest stat având granițele închise ceea ce nu ar permite transmiterea documentelor.

Organizarea alegerilor vor fi în condiții optime
Organizarea alegerilor vor fi în condiții optime

Organizarea alegerilor vor fi în condiții optime

MAE asigură că organizarea alegerilor parlamentare peste granițe vor fi în condiții optime de siguranță. Acest lucru presupune implicarea activă atât a reprezentanților formațiunilor politice dar și o comunicare cât mai strânsă cu autoritățile implicate în organizarea acestui proces electoral. Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate trebuie să dea dovadă de implicare și participare în procesul de a gestiona eficiența precum și asigurarea că procesul de vot are parte de un flux optim pentru a nu pune oamenii în pericol în contextul pandemiei.

Pentru a nu se întâlni un precedent, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la secțiile organizate de-a lungul a două zile. În zilele de 5 decembrie și 6 decembrie 2020, Diaspora poate merge la vot. MAE mai vine cu completarea că propunerea organizării acetor secții de vot reprezintă rezultatul în urma consultării comunităților de români din exterior granițelor românești. Corpul Diplomatic și Consular au depus eforturi și s-au implicat pentru coordonarea acestor secții în condiții excepționale și dificile din cauza pandemiei de Covid-19. Documentația trimisă cuprinde atât rezultatele consultărilor diplomatice și oficiilor consulare cât și rapoarte de logistică pentru a putea fi organizate secțiile de vot și a funcționa în măsurile de siguranță impuse, potrivit ziare.com .

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI