Alegeri locale 2020. Nicușor Dan i-a declarat război deschis Gabrielei Firea. De ce infracțiuni extrem de grave o acuză acesta

Ana Anitoiu 21.09.2020, 13:14
Alegeri locale 2020. Nicușor Dan i-a declarat război deschis Gabrielei Firea. De ce infracțiuni extrem de grave o acuză acesta

Nicușor Dan i-a declarat război deschis Gabrielei Firea, căreia îi aduce acuzații incredibile, înainte de alegerile locale 2020.

Alegeri locale 2020. De ce infracțiuni o acuză Nicușor Dan pe Gabriela Firea

Nicușor Dan reclamă mai multe ilegalități într-un acord pe care Gabriela Firea l-ar fi semnat cu omul de afaceri Costică Constanda, căruia primăria îi datorează mulți bani.

Municipalitatea trebuie să îi plătească omului de afaceri despăgubiri de peste 69 de milioane de euro și penalități. În total, aproximativ 115 milioane de euro.

Mai exact, potrivit acordului ce ar fi fost semnat de Gabriela Firea și Costică Constanda, în luna martie, municipalitatea se angajează să-i plătească omului de afaceri suma de 18 milioane de euro, în prima jumătate a anului 2020.

În plus, municipalitatea se angajează să-i dea lui Costică Constanda un teren de 7.000 de metri pătrați, în schimbul stingerii a 30 de milioane de euro din datorie. Apoi, din suma rămasă, 40% ar urma să fie plătită până la finalul acestui an.

Alegeri locale 2020. Nicușor Dan i-a declarat război deschis Gabrielei Firea. De ce infracțiuni extrem de grave o acuză acesta

Propunere a Gabrielei Firea, respinsă de CGMB. Ce acuzații aduce Nicușor Dan

Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei, a propus în CGMB ca municipalitatea să renunțe la o bucată de 15.000 de metri pătrați din Satul Francez. Astfel, nu ar mai fi plătit în bani o parte din datorie și s-ar fi evitat executarea silită a primăriei.

Însă, proiectul nu a trecut de votul consilierilor generali, după cinci ședințe în care a fost dezbătut. Acum, Primăria Capitalei este executată silit de Costică Constanda, până la achitarea datoriei. Adică nu mai poate face plăți.

Nicușor Dan, contracandidat al Gabrielei Firea la alegerile locale 2020, a spus, duminică, într-o conferință de presă, că acest acord are mai multe nereguli.

Mai întâi, primăria nu are voie să vândă un teren, fără să organizeze o licitație publică. Apoi, primarul general nu are voie să se oblige la plăți cu care Consiliul General nu a fost de acord.

„Este ca și cum Guvernul ar face plăți pe care nu i le-a aprobat Parlamentul prin legea bugetului și, repet, aceasta este o infracțiune prevăzută de legea finanțelor publice locale”, a spus Nicușor Dan.

O altă neregulă, potrivit lui Nicușor Dan, este că acordul semnat de Gabriela Firea cu Constanda arată că omul de afaceri acceptă să primească un teren de 7.000 de metri pătrați pentru a stinge 30 de milioane de euro din datorie.

Însă, în proiectul de hotărâre prezentat de Firea la CGMB, propunerea era de a-i da lui Constanda un teren de 15.000 de metri pătrați în schimbul anulării a 22 de milioane de euro din datorie.

Ce a transmis Primăria Capitalei, după acuzațiile lui Nicușor Dan

Primăria Capitalei nu a negat existența unui acord semnat fără aprobarea CGMB asupra plății. Însă, aruncă vina pe fostele administrații pentru tot acest conflict.

„Primăria Capitalei este obligată să plătească familiei Constanda peste 115 milioane de euro din cauza unor decizii luate acum aproape 20 de ani. Toate plățile făcute de PMB pentru stingerea unor datorii (Constanda, Creștin etc.) au fost realizate cu respectarea tuturor prevederilor legale, fiind incluse în bugetul aprobat la începutul anului 2020. Toate informațiile referitoare la acest subiect au fost prezentate public, extrem de transparent.

Respingem toate acuzațiile potrivit cărora s-ar fi plătit sume necuvenite. Subliniem că toate sumele sunt cuprinse în capitolul Despăgubiri Civile, fiind aprobate legal. Menționăm că suma de 58 de milioane de euro urma să fie plătită eșalonat, timp de 2 ani”, a transmis primăria.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI