VIDEO EXCLUSIV

Alegeri la mijloc de mandat în America. Consultant politic: „70% dintre candidații lui Donald Trump conduc în sondaje și probabil că vor câștiga”

Gabriela del Pupo 04.11.2022, 10:00
Alegeri la mijloc de mandat în America. Consultant politic: „70% dintre candidații lui Donald Trump conduc în sondaje și probabil că vor câștiga”

Săptămâna viitoare, pe 8 noiembrie, în SUA, vor avea loc alegerile de la mijloc de mandat, miza acestor alegeri fiind toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 35 dintre cele 100 de locuri în Senat. Practic acum se decide componența celui de-al 118-lea Congres al Statelor Unite, care va legifera în intervalul 2023 – 2024.

Aceste alegeri însă au și o importanță majoră în ceea ce privește popularitatea unui partid sau a altuia, fiind un barometru important pentru alegerile prezidențiale din 2024. Donald Trump a anunțat deja că după rezultatul acestor alegeri va face publică decizia sa despre o nouă candidatură la președinția Statelor Unite ale Americii, precizând însă că decizia sa este deja luată. În cadrul Interviurilor Impact.ro consultantul politic George Rîpă a explicat care sunt tendințele în materie de discurs electoral spre care se îndreaptă americanii.

„Trăiesc ceea ce nu credeau că vor mai trăi vreodată, și anume o scădere a puterii de cumpărare”

Unul dintre dintre factorii cheie în aceste alegeri este criza economică iar americanii, conform ultimelor sondaje, par preocupați de rezolvarea acestei situații mai mult decât discursurile controversate ale fostului președinte Donald Trump. Creșterea ratei criminalității, a numărului de imigranți ilegali, i-au făcut pe americani să se îndrepte către Partidul Republican în opțiunile de vot.

„În momentul de față americanii trăiesc ceea ce nu credeau că vor mai trăi vreodată, și anume o scădere a puterii de cumpărare, o scădere a nivelului de trai. În ultimele luni ale președinției lui Donald Trump, galonul de benzină era undeva puțin peste 2 dolari, vârful anul acesta sub Joe Biden a fost de aproximativ 7 dolari iar acum s-a stabilizat undeva la 5 dolari.

În momentul în care ai benzina dublu, coșul de cumpărături cum îl numim și noi îți crește la final de săptămână de la 80-100 de dolari la 140-160, în momentul în care asigurarea de sănătate îți crește undeva cu 20-30%, toate acestea sunt chestiuni care îți afectează stilul de viață.

O altă problemă extrem de importantă este securitatea, anul acesta în SUA au intrat 2 milioane de persoane în mod ilegal, și asta pentru că Joe Biden a încercat să se despartă de politicile predecesorului său, pe de altă parte este criminalitatea din marile orașe. Democrații au avut acel mesaj cu defend the police. Sunt orașe precum Chicago, unde este o cere de mii de polițiști și nimeni nu mai vrea să se angajeze acolo. Acestea sunt probleme reale care îi afectează pe americani.”, spune George Rîpă.

Donald Trump și Partidul Republican revin în forță

Chiar și în interiorul Partidului Republican, Donald Trump a reușit să își impună candidații în fața celorlalți membrii ai partidului care ar fi dorit să se afle pe listele pentru Camera Reprezentanților sau un loc în Senat. Democrații au în prezent 220 de mandate în Camera Reprezentanților, iar republicanii, 212. Pentru a spori popularitatea partidului democrații au apelat la fostul președinte Barack Obama, acesta fiind implicat în campanie prin apariții publice tot mai dese în ultimul timp.

„70% din candidații lui Donald Trump conduc în sondaje și probabil că vor câștiga alegerile. Pe de altă parte avem democrații, Joe Biden, și este o imagine deplorabilă, recent a primit la Casa Albă un transgender, considerată o vedetă tik tok. În momentul în care tu uiți temele reale ale cetățenilor și te duci să vorbești cu trasgenderii, nu mai ești președintele Americii, ești cu totul altceva.

L-au scos de la naftalină pe Barack Obama, deși nu cred că a intrat niciodată, de ce? Îl țin pe de o parte ascuns pe Joe Biden, care nu prea a fost implicat în această campanie, are și probleme de orientare, inclusiv în grădina Casei Albe, vă dați seama ce înseamnă să îl scoți, face gafe foarte des.

Din ce am citit republicanii vor câștiga sută la sută Camera Reprezentanților, vor avea aici majoritatea, în momentul de față este ținută de democrați. Iar în ceea ce privește Senatul, unde doar pentru o treime din locuri vor fi alegeri, iar aici sunt șanse foarte mari ca rezultatul să fie 50-50%.”, spune consultantul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...