Alegeri Franța 2022. UE se teme de Marin Le Pen. Ce ar însemna o victorie a acesteia pentru blocul comunitar

Beatrice Dumitru 19.04.2022, 15:38
Alegeri Franța 2022. UE se teme de Marin Le Pen. Ce ar însemna o victorie a acesteia pentru blocul comunitar

Pe 24 aprilie, în cele de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Hexagon, se va decide soarta Franței. Ce vor alege frnacezii: continuitea cu Emmanuel Macron sau doctrina extremistă a lui Marin Le Pen? Actualul președinte are un avans de cinci procente în fața contracandidatei sale, dar UE se teme de Marine Le Pen înaintea alegerilor.

UE se teme de Marin Le Pen

De rezultatul alegerilor din Franța ar putea depinde și viitorul Uniunii Europene. Candidata de extremă dreapta Marine Le Pen insistă că nu are o agendă secretă pentru „Frexit”, însă oponenții susțin că politicile ei ar pune în pericol locul Franței în UE.

Le Pen și-a schimbat total tonul față de UE în aceste alegeri. În anul 2017, în camapania electorală, acesta promitea un referendum privind apartenența la UE, după șase luni de discuții pentru a încerca reformarea radicală a blocului comunitar. Acum, în programul numit „22 de măsuri pentru Franța”, nu face nicio referire directă la UE.

Alegeri Franța 2022. UE se teme de Marin Le Pen. Ce ar însemna o victorie a acesteia pentru blocul comunitar
Marine Le Pen este depășită în sondajele pentru al doilea tur de scrutin de Emmanuel Macron.

Ceea ce este incontestabil este că o victorie a lui Marine Le Pen ar trimite unde de șoc la Bruxelles. Spre deosebire de Marea Britanie, Franța a fost membru fondator a ceea ce a devenit în cele din urmă Uniunea Europeană și este acum al doilea cel mai mare susținător financiar al acesteia.

Viață nouă pentru UE sau o continuă revoluție?

Marine Le Pen vrea să reducă contribuțiile Franței la UE, să înăsprească controalele la frontieră și să organizeze un referendum pentru stoparea imigrației „necontrolate”. Aceasta ar include prioritizarea accesului francezilor la asistență socială, locuințe sociale și locuri de muncă. Astfel de politici par a fi în contradicție directă cu libera circulație și cu principiile UE, notează BBC.

Planurile ei ar putea duce la „paralizia” UE dacă alte state membre, precum Polonia și Ungaria, își unesc forțele cu Franța în încercarea de a reduce puterile Comisiei Europene. Emmanuel Macron a descris votul de duminică drept un „referendum asupra Europei”. O victorie a lui Marine Le Pen ar fi într-adevăr un „cutremur” pentru UE, spune Sylvie Kauffmann, director editorial al cotidianului francez „Le Monde”.

Fostă deputată în Parlamentul European, Marine Le Pen nu este străină de confruntările cu Bruxelles-ul. Organismul anticorupție al UE, Olaf, a acuzat-o pe ea și pe colegii seniori că au deturnat peste 600.000 de euro în timp ce era deputat în Parlamentul European. Ea a vorbit despre „lovituri slabe din partea Uniunii Europene, cu doar câteva zile înainte de turul al doilea de scrutin. Neg aceste acuzații, de care nici măcar nu știam”.

Macron și Le Pen caută să atragă alegătorii care l-au susținut pe liderul de extremă stânga Jean Luc Melenchon, acesta clasându-se pe locul al treilea în primul tur, cu aproximativ 22% din voturi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...