Reacția candidatei Marine Le Pen, după ce a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Ce promisiuni le-a făcut francezilor

Cătălina Burghelea 11.04.2022, 06:37
Reacția candidatei Marine Le Pen, după ce a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Ce promisiuni le-a făcut francezilor

Președintele aflat în funcție și candidatul de extremă dreapta s-au calificat, duminică, 10 aprilie, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, cu un ușor avans pentru Emmanuel Macron (27,6%), față de Marine Le Pen (23,0%). Jean-Luc Mélenchon este al treilea, cu 22,2% din voturi. Imediat după aflarea rezultatelor, adversara actualului lider francez a făcut primele declarații. Iată ce le-a transmis alegătorilor.

Marine Le Pen merge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța

După câteva luni de campanie în care Emmanuel Macron și Marine Le Pen au condus în sondaje, cei doi favoriți la prezidențiale s-au calificat efectiv, duminică, 10 aprilie, pentru turul al doilea din 24 aprilie. Candidata de extremă-dreapta merge în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de pe 24 aprilie. Marine Le Pen s-a plasat pe a doua poziţie, după Emmanuel Macron.

Ce le-a promis alegătorilor francezi

Marine Le Pen le-a mulțumit francezilor care au votat-o, după ce a aflat că a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Politiciana a făcut apel la toate forțele din Franța să o susţină pentru a câştiga fotoliul de la Palatul Élysée. Vrea cu orice preț ca Emmanuel Macron să plece acasă, să scoată Franța din NATO și să asigure independența națională.

„Francezii îmi fac onoarea de a mă fi calificat în turul doi. Îmi exprim cea mai profundă recunoștință față de electorat. Văd speranța că forțele de redresare ale țării vor crește. Toți cei care astăzi nu l-au votat pe Emmanuel Macron sunt chemați să se alăture mitingului nostru”, a spus Le Pen, potrivit Le Figaro.

„Voi asigura independența națională, voi controla imigrația și voi restabili securitatea pentru toți. (…) Voi readuce Franța în ordine în cinci ani. Dincolo de această redresare necesară, proiectul meu poartă o ambiție democratică, o ambiție economică și ecologică. Fac apel la francezii de toate originile să se alăture acestei adunări populare (…) pentru a (obține) o mare alternanță de care (Franța) are nevoie”, a conchis adversara lui Macron.

Unii dintre candidați s-au regrupat în jurul lui Macron

Ziarul Le Parisien a scris că mai mulți politiceni francezi care nu au obţinut suficiente voturi pentru a intra în al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor din Franţa şi-au îndemnat deja alegătorii să-l susţină pe actualul lider francez. Valérie Pécresse (Partidul Republican), Anne Hidalgo (Partidul Socialist), Yannick Jadot (Verzii Europa Ecologie) şi Fabien Roussel (Partidul comunist francez) s-au dat de partea lui Emmanuel Macron, pe care-l susţin pentru al doilea mandat.

Va fi așadar un duel Macron-Le Pen. Au trecut mai bine de 40 de ani de când francezii au experimentat reluarea unui meci deja decis la alegerile precedente. Cu 27,6% din voturi, Emmanuel Macron s-a clasat, duminică, în fruntea primului tur al alegerilor prezidențiale, potrivit rezultatelor finale furnizate de Ministerul de Interne.

La cinci ani de la intrarea în Elysée, reușește să-și îmbunătățească scorul cu peste 3 puncte: „Îi invit solemn pe concetățenii noștri, indiferent de sensibilitățile lor și de alegerea lor în primul tur, să ni se alăture ”, a declarat Macron într-un discurs rostit activiștilor săi la sfârșitul serii.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...