Alegeri 2020. Ce se întâmplă dacă vii fără mască la vot. Raed Arafat, explicații importante

Rădulescu Valentin 14.09.2020, 17:05
Alegeri 2020. Ce se întâmplă dacă vii fără mască la vot. Raed Arafat, explicații importante

Nu mai este mult și în curând vor începe alegerile locale, moment în care alegătorii se vor prezenta la secțiile de votare. Dar din cauza pandemiei și a situației dificile cu privire la numărul de cazuri, românii vor fi nevoiți să respecte anumite măsuri stricte atunci când vine vorba de prezența la vot. Ce se va întâmpla dacă un cetățean se prezintă fără mască în secția de votare?

Raed Arafat, despre măsurile de protecție în secțiile de votare

În urmă cu puțin timp, Raed Arafat a anunțat regulile pentru secțiile de votare. Au rămas mai puțin de 14 zile până când românii vor merge pentru a-și vota preferatul, dar din cauza pandemiei cu noul tip de virus, aceștia vor fi obligați să respecte anumite măsuri de protecție. Așadar, șeful DSU a precizat că masca de protecție va rămâne în continuare obligatorie pentru toți cei care vor intra în interior. Cetățenii se vor prezenta la urne, acolo unde vor avea obligativitatea de a se dezinfecta pe mâini la intrarea și ieșirea din secțiile de votare.

Totodată, anul acesta vor avea loc mai multe schimbări din cauza pandemiei. Acum alegătorii vor fi nevoiți să își introducă singuri buletinele în sistemul informativ de identificare, iar în cazul celor cu buletine vechi, vor înmâna actul comisiei, care se va dezinfecta înainte și după ce pun mâna pe buletin.

„S-a mai introdus, la solicitarea STS, o clarificare în sensul că cei care au cărţi de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tableta sau de la aparatul care o citeşte, cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane cu buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfecţia mâinilor lucrătorului”, a spus Raed Arafat, potrivit capital.ro.

Alegeri 2020. Ce se întâmplă dacă vii fără mască la vot. Raed Arafat, explicații importante
Sursă Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Ce se întâmplă dacă te prezinți fără mască la secțiile de votare?

Totodată, Raed Arafat a spus că dacă un alegător își uită masca de protecție acasă, acesta va primi una din cadrul secțiilor de votare, însă cel mai recomandat este ca cetățenii să se prezinte cu masca de la domiciliu. O altă problemă pentru alegători este și pixul, cu care aceștia sunt nevoiți să semneze documentele.

Potrivit informațiilor, indicat este ca cetățenii să vină cu pixul de acasă, ca și în cazul măștii de protecție, însă dacă nu este posibil, atunci pixurile puse la dispoziție pentru alegătorii se vor dezinfecta înainte și după folosirea acestora.