Al patrulea vaccin aprobat pentru folosire în UE. Este recomandat persoanelor peste 18 ani

Stan Filon 11.03.2021, 16:52
Al patrulea vaccin aprobat pentru folosire în UE. Este recomandat persoanelor peste 18 ani

A apărut și al patrulea vaccin împotriva coronavirus. Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi autorizarea pentru folosire în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson&Johnson! Noutatea adusă de vaccinul dezvoltat de compania americană este faptul că se administrează într-o singură doză, însă are eficiență de doar 67%

Al patrulea vaccin aprobat pentru folosire în UE este Johnson&Johnson

Vaccinul celor de la Johnson&Johnson, care este recomandat pentru persoanele peste 18 ani, este al patrulea care primește autorizare de punere pe piață în UE, după Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Așadar, comitetul pentru medicină umană din cadrul EMA a stabilit, pe baza documentației puse la dispoziție de producător, că vaccinul îndeplinește condițiile de eficiență, siguranță și calitate.

Comisia Europeană va emite autorizarea de punere condiționată pe piață a vaccinului pe baza aprobării EMA, iar după aceea urmează să înceapă campaniile de vaccinare și cu serul Johnson&Johnson. Comisia Europeană a precontractat deja 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson.

Al patrulea vaccin aprobat pentru folosire în UE este Johnson&Johnson
Al patrulea vaccin aprobat pentru folosire în UE este Johnson&Johnson

Ce efecte adverse are noul vaccin

Serul a fost dezvoltat de compania belgiană Janssen, deținută de gigantul farma Johnson & Johnson. Tehnologia este clasică, așa-numitul “vector viral” – adică folosește fragmente dintr-un virus diferit, inactivat, pentru a transmite instrucțiunile adevăratului virus periculos, cel care provoacă boala Covid-19.

Testele clinice făcute pe 44.000 de voluntari din SUA, Africa de Sud și America Latină au arătat că vaccinul are o eficiență de 67%. Vaccinul americanilor de la Johnson&Johnson are și ceva reacții adverse, după cum anunță chiar producătorul.

Efectele adverse sunt în general slabe sau medii și dispar de obicei în două zile: durere la locul injecției, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, amețeală.

Africa de Sud a început administrarea vaccinului J&J pentru personalul medical pe când era încă în teste. Ţara în care varianta virusului creează un nou val de infecţii, a trecut la vaccinul J&J de la AstraZeneca după un studiu care a sugerat că nu a reuşit să prevină îmbolnăvirea cu Covid cauzată de varianta mai contagioasă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...