Al doilea pacient cu Ebola a decedat în nord-vestul Republicii Democrate Congo

Elena Avramescu 26.04.2022, 11:01
Al doilea pacient cu Ebola a decedat în nord-vestul Republicii Democrate Congo

Testele genetice au arătat că o infecție confirmată săptămâna trecută a fost un nou „eveniment de propagare”, o transmitere de la un animal infectat și care nu are legătură cu ultimul focar, care a fost declarat încheiat în decembrie, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății pe Twitter.

S-a înregistrat al doilea deces al unui pacient cu Ebola din Congo

Un al doilea pacient cu Ebola a murit în nord-vestul Republicii Democrate Congo, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății, la câteva zile după ce a apărut un nou focar al bolii mortale. Al doilea deces a fost o rudă de sex feminin, a declarat un purtător de cuvânt al OMS pentru Reuters.

Primul pacient a început să prezinte simptome pe 5 aprilie, dar nu a căutat tratament mai mult de o săptămână. El a fost internat la un centru de tratament Ebola din Mbandaka, capitala provinciei Equateur din Congo, pe 21 aprilie și a murit mai târziu în acea zi.

Congo a înregistrat 13 focare anterioare de Ebola, inclusiv unul în 2018-2020 în est, care a ucis aproape 2.300 de oameni, al doilea cel mai mare număr înregistrat în istoria febrei hemoragice.

La data de 23 aprilie 2022, autoritățile sanitare din Republica Democrată Congo au declarat un focar de Ebola după ce a fost confirmat un caz în Mbandaka, un oraș din nord-vestul provinciei Equateur. Acesta este al treilea focar din provincie din 2018.

Până acum, un singur caz a fost confirmat. Pacientul, un bărbat în vârstă de 31 de ani, a început să prezinte simptome pe 5 aprilie și, după mai mult de o săptămână de îngrijire la domiciliu, a căutat tratament la o unitate sanitară locală. Pe 21 aprilie, pacientul a fost internat într-un centru de tratament Ebola pentru terapie intensivă, dar a murit mai târziu în acea zi. După ce au recunoscut simptomele, lucrătorii din domeniul sănătății au trimis imediat mostre pentru a testa boala virusului Ebola. Investigațiile pentru a stabili sursa focarului sunt în desfășurare.

S-a inregistrat al doilea deces al unui pacient cu Ebola din Congo
Virusul Ebola in Congo

„Timpul nu este de partea noastră. Boala a avut un avans de două săptămâni și acum ne chinuim să ne recuperăm. Vestea pozitivă este că autoritățile sanitare din Republica Democrată Congo au mai multă experiență decât oricine altcineva din lume în a controla rapid focarele de Ebola”, a spus dr. Matshidiso Moeti, director regional pentru Africa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Republica Democratică Congo se confruntă cu cea de-a paisprezecea epidemie de Ebola din 1976. Actualul focar este al șaselea din 2018 doar, cel mai frecvent eveniment din istoria țării de Ebola. Focarele anterioare din provincia Equateur au fost în 2020 și 2018, cu 130 și, respectiv, 54 de cazuri înregistrate.

Eforturile de a stopa focarul actual sunt deja în desfășurare. Pacientul decedat a primit o înmormântare solitară, dar demnă, care implică modificarea ceremoniilor funerare tradiționale într-un mod care să minimizeze riscul ca fluidele contagioase să infecteze participanții. Toti cei care au intrat în contact cu pacientul sunt de asemenea identificați, iar starea lor de sănătate va fi monitorizată. Unitatea sanitară în care pacientul a primit îngrijiri a fost decontaminată.

Experții OMS cu sediul în Republica Democrată Congo sprijină autoritățile naționale să intensifice domeniile cheie de răspuns la focare, inclusiv testarea, urmărirea contactelor, prevenirea și controlul infecțiilor, tratament, precum și colaborarea cu comunitățile pentru a sprijini măsurile de sănătate publică pentru prevenirea infecțiilor.

Ebola este o boală gravă, adesea fatală, care afectează oamenii și alte primate. Rata mortalității a variat de la 25% la 90% în focarele anterioare. Există acum un tratament eficient disponibil și dacă pacienții primesc tratament devreme, precum și îngrijire de susținere, șansele lor de supraviețuire se îmbunătățesc semnificativ.

Urmăriți Impact.ro și pe