Ajutorul de la stat care va veni ca o mană cerească. E vorba despre cei care stau la bloc, se dau bani mulţi

Iancu Andreea 08.05.2022, 09:44
Ajutorul de la stat care va veni ca o mană cerească. E vorba despre cei care stau la bloc, se dau bani mulţi

România se pregătește de un scenariu nedorit, dar care este extrem de necesar, după ce statisticile au arătat că Bucureștiul, una dintre capitalele europene, se încadrează în coada unui clasament important. Pentru că există o mulțime de clădiri cu grad mare de risc seismic în Capitală și în alte zone ale țării, cei care stau la bloc și o serie de firme și instituții publice ar urma să acceseze ajutorul de la stat pentru consolidarea clădirilor.

Proiectul de lege care instituie ajutorul de la stat pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

Având în vedere potențialul seismic ridicat din țara noastră, autoritățile și-au propus să stabilească un program de finanțare pentru consolidarea clădirilor ce aparțin atât persoanelor fizice, cât și firmelor și instituțiilor. Această măsură este stabilită într-un proiect care inițial făcea parte dintre-o ordonanță de urgență. Proiectul de OUG, anunțat la începutul lui 2021, a fost modificat în proiect de lege, semn că totuși autoritățile nu se grăbesc.

Acesta ar urma să aibă un parcurs legislativ mai lung. Dezbaterea din Parlament are în vedere lansarea unui program ce se va întinde pe o durată de patru ani și prin care este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, de clasă I și II, aflate în posesia persoanelor fizice, firmelor, autorităților și instituțiilor.

„Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenţii la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și creșterii eficienței energetice a acestora”, se arată în proiectul de lege.

Cei care stau la bloc vor primi bani în cadrul ajutorului de la stat stabilit de un proiect de lege
România, pe locuri fruntașe la riscul seismic crescut al clădirilor

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic

În mod normal, programul propus pentru dezbatere, va beneficia de două componente. În primul rând, de un subprogram destinat clădirilor multietajate cu destinație principală de locuință și un altul pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice. Din prima categorie fac parte și apartamente deținute de persoane fizice (locuințele), precum și spațiile deținute de firme, fie că sunt locuințe sau alte spații.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, susținea că „finanțarea de către stat a clădirilor cu risc seismic din proprietatea unor persoane juridice private este motivată de interesul public de a proteja cetățenii aflați în clădire sau în fața acestuia în cazul unui eventual cutremur de magnitudine ridicată”. Totuși, în ciuda ajutorului de la stat, proprietarii trebuie să respecte câteva reguli. Astfel, clădirile nu vor putea fi vândute timp de 25 de ani, iar spațiile de locuință timp de 10 ani, dacă în acest timp nu se rambursează integral banii primiți.

De asemenea, cu banii primiți pentru consolidare, proprietarii clădirilor vor putea să refacă doar imobilele cu un regim de înălțime de minimum P + 3 etaje și cel puțin zece apartamente. Finanțarea luată în calcul pentru program va fi nerambursabilă, aceasta fiind acordată sub formă de ajutor de stat. Pentru program, potrivit ministerului de resort, programul va avea alocată o sumă de un miliard de lei, echivalentul a mai bine de 200.000.000 de euro.

Cei care stau la bloc vor primi bani în cadrul ajutorului de la stat stabilit de un proiect de lege
După aprobarea proiectului de lege, românii vor putea primi bani pentru consolidarea clădirilor

Ce acte sunt necesare pentru a aplica pentru proiectul de consolidare a clădirilor cu risc seismic

Potrivit autorităților, solicitările pentru finanțarea unor astfel de proiecte vor fi aprobate în ordinea cronologică a depunerii lor, existând limite de credit de angajament, de credite bugetare aprobate și estimărilor următorilor ani. Astfel, cei care își doresc să încheie contracte de finanțare, după aprobarea proiectului de lege, vor depune la Ministerul Dezvoltării următoarele acte:

  • autorizația de construire în termen de valabilitate, obținută pe baza proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor, reglementată prin Legea nr. 50/1991;
  • devizul general – în care se precizează categoriile de cheltuieli ce se finanțează de la bugetul de stat și cele suportate de autoritatea locală/ beneficiar;
  • documentelor care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul.

Măsurile din cadrul proiectului de lege nu se aplică pentru moment, fiind necesar ca actul normativ să fie aprobat și adoptat de Parlament, ulterior promulgat de președintele României și publicate în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...