45 de ani de la cutremurul din martie 1977. Mii de clădiri din Bucureşti, în pericol de prăbuşire în cazul unui seism

Badea Violeta 04.03.2022, 10:40

Cutremurul din 4 martie 1977 a durat mai puțin de un minut, suficient cât să facă ravagii și să ucidă peste 1.500 de oameni. Seismul a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter și a făcut prăpăd în Muntenia și Moldova. În Capitala, zeci de clădiri s-au prăbușit atunci și pare că nu am învâțat nimic din această tragedie. La 45 de ani de la cutremur, riscul rămâne la fel de mare, mii de imobile din Bucureşti sunt în pericol de prăbuşire în cazul unui seism.

Câte clădiri cu risc seismic există în Capitală

În fiecare an, pe data de 4 martie, românii își amintesc cu groază de cutremurul din 1977. Acesta a avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter și a durat 56 de secunde, timp sufiect să facă prăpăd în România.

Peste 1.500 de oameni au murit și peste 30.000 de locuințe din întreaga țară s-au prăbușit. Cea mai afectată a fost Capitala, cu 33 de clădiri și blocuri mari distruse.

Unda de șoc s-a simțit până în Bulgaria, mai exact în oraşul Şviştov, aflat pe malul Dunării. Trei blocuri de locuinţe s-au prăbușit şi peste o sută de persoane au murit.

La 45 de ani de la această tragedie, situația privind clădirile cu risc seismic ridicat arată destul de rău. În prezent, nu mai puțin de 726 de clădiri din București sunt încadrate în clasele l şi ll de risc seismic.

Dintre acestea, 356, majoritatea în zona centrală, sunt încadrate în clasa l de risc seismic. Lista este completată de clădirile cu risc seismic de gradul II, 370 la număr.

Urmează cele cu grad seismic III, unde regăsim 116. De asemenea, Capitala are și clădiri încadrate în clasa IV de risc seismic. În această categorie regăsim 10 imobile.

Alte 1.547 de imobile fac parte din categoria „clădiri expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic încadrate în categorii de urgență”, conform Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Cladiri vechi Bucuresti

Bilanţul victimelor cutremurului din 1977

Au trecut 45 de ani de la seismul din 1977, dar copiii sau nepoții celor peste 1.500 de oameni care și-au pierdut viața în 4 martie încă suferă.

Amintim că numai în Capitală și-au pierdut viața 1.424 de oameni, din totalul celor 1.578 de morți înregistraţi în întreaga ţară. Alte 7.500 de persoane din București au fost rănite.

Printre cei care și-au pierdut viața se numără actorul Toma Caragiu, criticul Savin Bratu, regizorul Alexandru Bocăneţ sau cântăreața Doina Badea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...