Ajutor pentru combustibil, de la Guvern. Transportatorii vor deconta 0,5 lei pe litru

Ana Anitoiu 18.05.2022, 16:47
Ajutor pentru combustibil, de la Guvern. Transportatorii vor deconta 0,5 lei pe litru

Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă şi de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de lei pentru compensarea creşterii preţului la combustibil, conform unei hotărâri ce a fost aprobată, miercuri, de Guvern. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Guvernul oferă ajutor pentru combustibil

Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, hotărârea instituie schema de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil pentru alimentarea motoarelor ca urmare a măsurilor necesare în contextul războiului din Ucraina.

„Cu toţii am văzut ceea ce s-a întâmplat cu preţul la carburant, ca atare această măsură decisă de Guvern prin hotărâre va operaţionaliza schema de sprijin de ajutor de stat prin care operatorii economici de transport rutier de mărfuri şi persoane vor beneficia de ajutor”, a spus Dan Cărbunaru, la sfârșitul şedinţei de Guvern.

Ajutor pentru combustibil, de la Guvern
Transportatori rutieri de marfă şi de persoane primesc ajutor de la stat

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că aproximativ 3.000 de companii vor beneficia de această schemă de ajutor de stat, ce ajunge la fonduri totale de 300 de milioane de lei.

„Aceşti bani vor compensa creşterea preţurilor la carburant, iar actul normativ aprobat azi de Guvern stabileşte şi modalitatea concretă de acordare a acestui ajutor, care va consta într-un grant, valoarea fiind de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro pentru fiecare firmă care va beneficia”, a explicat Cărbunaru.

Bugetul va putea fi suplimentat

Dan Cărbunaru a mai explicat că ajutorul de la stat va fi acordat pentru combustibilul cumpărat începând cu 30 de zile înainte ca această hotărâre de Guvern să fie publicată în Monitorul Oficial. Plata efectivă a acestui sprijin se va face până la finalul anului viitor, în limita bugetului ce este alocat schemei în baza dispoziţiilor de plată emise până la data de 31 decembrie 2022.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că schema acestui ajutor de stat, ce face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, va fi finanţată de la bugetul de stat prin cel al Ministerului Transporturilor. Bugetul total ce a fost alocat pentru această măsură va putea fi suplimentat prin credite de angajament, precum şi prin credite bugetare.

Totodată, Guvernul a aprobat printr-o ordonanță de urgență posibilitatea ca angajatorii să mărească salariul minim pe economie cu 200 de lei, de la 2.550 de lei la 2.750 de lei lunar, fără să fie nevoiți să plătească taxe şi impozite suplimentare.

Urmăriți Impact.ro și pe