Afaceri cu tablouri – cum o pui pe roate și de ce investiție e nevoie

10 01. 2021, 15:06

Pictura, la fel ca oricare artă, presupune știință, muncă și mai ales talent, care aduce cu sine și expresivitatea artistică. Dacă te numeri printre persoanele care fac minuni când i-au pensula în mână, atunci acest articol este pentru tine. Te-ai gândit să îmbini plăcutul cu utilul sau mai exact arta cu businessul? O astfel de afacere nu necesită o investiție inițială mare, în schimb o bună cunoaștere a cererii și ofertei din România este esențială pentru succesul ei. Mai multe detalii, în continuare.

Afaceri cu tablouri

Unii oameni posedă un talent sau înclinații deosebite către pictură, cunoscând o mulțime de tahnici și metode (efectul umbrei, regula perspectivei, teoria culorilor, etc.), cu ajutorul cărora fac dintr-o pânză albă o adevărată capodoperă. Este și cazul a doi tineri din Târgu-Mureș, care au ales să democratizeze arta și să facă din ea o afacere. Chiar dacă inițial au avut parte de un eșec, ei au ales să nu facă rabat de la calitate – aceasta fiind cartea câștigătoare în „jocul“ cu China.

În prezent, Ştefan Ormenişan și Victor Șerban conduc o afacere care exportă tablouri în zece dintre cele mai importante țări ale lumii. În primii șase ani de existență a companiei lor pe piață, cei doi tineri au vândul mai multe tablouri decât toți pictorii români la un loc (de când pictura a început a fi comercializată la noi), punând la socoteală doar cele 130.000 de tablouri vândute, într-un singur an, unui singur client din Anglia, potrivit businessmagazin.ro.

Cei doi bărbați au povestit că și-au început activitatea cu un „credit mare, o corvoadă pe cap. Am luat o imprimantă de format mare, americană, care a costat o grămadă de bani şi care ne-a obligat la un cost de producţie destul de ridicat“, conform sursei citate. Totuși, după „doi ani de chinuri“, eforturile lor au început să fie răsplătite considerabil. Cu cinci ani în urmă, compania lor avea 35 de angajați și încheia anul cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro.

Citește și: Afacerea din România în care își bagă banii Bill Gates. Investiție de 9 milioane de dolari

De unde începi și de ce ai nevoie

În cazul în care îți place să pictezi și vrei să transformi tablourile în bani, trebuie să știi că poți face asta și fără o investiție inițială mare, ca în cazul celor doi pictori din Târgu-Mureș. În schimb, trebuie să te interesezi referitor la cererea și oferta de pe piața din România. În principiu, ai nevoie doar de un spațiu de expunere unde clienții să poată veni să-ți vadă lucrările. Sau, și mai simplu, poți alege să le vinzi online.

Cum dai startul unei afaceri cu tablouri

În cazul în care vrei să-ți faci cunoscute lucrările în propria galerie, prin intermediul expozițiilor, costurile vor fi mai ridicate.

Nu uită că pentru a pune o afacere pe picioare telentul nu este suficient. Chiar dacă ai o idee genială, ești creativ, iar tablourile tale transmit un mesaj puternic, fiind dezirabile, nu înseamnă că vei avea și succes în afacere. Între reușită și eșec nu-i mai mult de un pas. Statisticile arată că un procent covârșitor din start-up -uri dau faliment în primul an de la deschidere.

Așadar, este important să faci ce-ți place, dar și îți scrii un plan de afaceri, să faci o cercetare pe piață, să-ți cauți clienți, să apelezi la profesioniști acolo unde nu te descurci pe cont propriu, să te asiguri că ai un minim de capital și să dai încă de la început dovadă de profesionalism.