Afacerea din România în care își bagă banii Bill Gates. Investiție de 9 milioane de dolari

Cristian Cojocaru 17.12.2020, 11:35
Afacerea din România în care își bagă banii Bill Gates. Investiție de 9 milioane de dolari

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Bill Gates, a ales să facă o investiție de 9 milioane de dolari într-o afacere din România. Societatea în care investește este listată și la Bursa de la Londra și este fondată de Guvernul României. Este vorba despre Fondul Proprietatea, prin care omul de afaceri din SUA ajunge tangențial și la companii de importanță strategică pentru țara noastră.

Bill Gates are o investiție de 9 milioane de dolari în România

Bill Gates a ales să investească și pe teritoriul țării noastre, suma de 9 milioane de dolari, în Fondul Proprietatea. Acesta are expunere indirectă la companii mari precum Hidroelectrica, Petrom și Nuclearelectrica. În funcție de cum vor evolua aceste companii, Bill Gates poate câștiga sume enorme, dar și riscurile pe care și le asumă sunt pe măsura câștigurilor.

Aceasta nu este singura investiție pe care miliardarul în dolari o face și care are legătură cu România. Bill Gates a contribuit financiar și la compania sud-africană Naspers. Naspers reprezintă acționarul majoritar al celui mai mare retailer online din România, eMAG. Aceasta nu este singura companie la care sud-africanii au acțiuni. Alături de eMag, ei mai dețin acțiuni și la alte companii foarte cunoscute precum OLX, Fashion Days dar și Autovit, potrivit mediafax.ro.

În vârstă de 65 de ani, Bill Gates are o avere estimată la aproximativ 150 de miliarde de dolari, bani care îl clasa în 2019 pe locul trei în topul celor mai bogați oameni din lume, top care este completat pe primul loc de Jeff Bezos pe primul loc, cel care deține compania Amazon, iar pe locul doi, de către Elon Musk, cel care a lansat Tesla și Space X.

Societatea în care Bill Gates investește, este listată și la Bursa de la Londra
Societatea în care Bill Gates investește, este listată și la Bursa de la Londra

Fond de investiții de 100 de milioane de euro

Comisia Europeană alături de Banca Europeană de Investiții și Breakthrough Energy susținut de către Bill Gates, au lansat un fond de investiții de 100 de milioane de euro, fond din care va beneficia și România. Fondul contribuie la dezvoltarea și lansarea pe piață a unor tehnologii cu privire la energia curată și vine în ajutorul antreprenorilor pentru energia durabilă cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Uniunea Europeană a contribuit cu suma de 50 de milioane de euro iar Breakthrough Energy Ventures cu restul sumei, alte 50 de milioane de euro. Acest secund fond este creat de mai mulți investitori, printre care și co-fondatorul Microsot, Bill Gates.

„Este nevoie de investiții suplimentare 500 de miliarde de euro anual pentru a atinge o economie cu amprentă e carbon neutră în 2050. Mă bucur să văd cooperarea nostră pilot cu Breakthrough Energy demarată atât de rapid. Este muncă de pionierat: alinierea investițiilor private și publice, în beneficiul Uniunii energetice și climei „, a afirmat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei pentru uniunea energetică.

Fondul va investi în 5 mari sectoare din care sunt amintite electricitatea, transportul, agricultura, manufactura dar și construcțiile.

„Avem resursele pentru a face o diferență semnificativă și flexibilitatea de a ne mișca repede. Este o combinație rară și puternică”, a declarat Bill Gates în calitate de președinte al Breakthrough Energy Ventures, menționează profit.ro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe