Afacerea cu permise auto din județul Vaslui. Cum erau păcăliți românii din diaspora

Andra Daoud 04.01.2022, 20:14
Afacerea cu permise auto din județul Vaslui. Cum erau păcăliți românii din diaspora

Un tânăr din județul Vaslui a ajuns pe mâna judecătorilor după ce le-a promis mai multor români din diaspora că le poate face rost de permise auto, contra unor sume de bani. Bărbatul a fost cercetat pentru trafic de influență, după ce unii dintre păgubiți au depus plângere împotriva lui.  Tribunalul Vaslui a dat o primă decizie în cazul său, condamnându-l la trei ani de închisoare cu suspendare.

Afacerea cu permise auto din județul Vaslui

Un tânăr de 28 de ani a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare. Tribunalul Vaslui l-a găsit vinovat de trafic de influență, după ce a luat bani de la mai mulți români din străinătate, cărora le-a promis că, datorită relațiilor pe care le are în cadrul Poliției, le poate face rost de permise auto fără să fie nevoie să dea examen.

Bărbatul, originar din orașul Huși, publica anunțuri pe diverse grupuri de Facebook dedicate comunităților de români din diaspora. „Permis auto… detalii în privat, fără glume proaste” – așa suna anunțul care le-a atras atenția multor români din afară, care au devenit victimele înșelăciunii.

Oamenii care erau interesați de anunț erau convinși de tânăr să îi plătească un avans pentru obținerea permisului auto, după care erau duși cu vorba la nesfârșit, până când își dădeau seama că au fost păcăliți. În momentul acela, tânărul nu le mai răspundea.

Afacerea cu permise auto din județul Vaslui. Cum erau păcăliți românii din diaspora
Afacerea cu permise auto din județul Vaslui. Cum erau păcăliți românii din diaspora

De ce își alegea tânărul victime din străinătate

Procurorii susțin că românul și-a ales potențiali „clienți” pentru afacere din diaspora pentru că acolo sunt mulți români dispuși să obțină permisul de conducere cât mai repede. Mulți dintre ei nu au timpul necesar să vină în România pentru a face școala de șoferi și nu știu bine limba țărilor în care muncesc, pentru a putea susține examenul acolo. În plus, spun anchetatorii, șansele să fie găsit sau dat pe mâna poliției de către cei pe care i-a păcălit erau mai mici.

Românul a găsit mai mulți doritori în câteva luni, care i-au dat bani pentru a-i ajuta să obțină permisul fără examen. Anchetatorii au găsit în contul lui 20.850 de euro, dintre care 14.000 au fost încasați de la diverse persoane care doreau să obțină permisul de conducere, după cum a recunoscut chiar tânărul. Restul de bani erau împrumutați, susține el.

Sumele pe care românii din străinătate i le trimiteau în avans erau cuprinse între 400 și 600 de euro, însă alții plăteau și mai mult. După ce încasa banii, tânărul mai discuta o perioadă cu păgubiții, până la data la care trebuia să le livreze permisele de conducere, după care nu le mai răspundea. Tânărul le-a declarat anchetatorilor că ideea de „afacere” i-a venit anul trecut, inspirat de o știre văzută la televizor. Sentința dată de tribunal, de trei ani de închisoare cu suspendare, nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Urmăriți Impact.ro și pe