Cod Rutier 2022. Românii care nu vor mai avea voie să aibă permis de conducere chiar de la 1 ianuarie. S-a dat legea

Beatrice Dumitru 31.12.2021, 13:23
Cod Rutier 2022. Românii care nu vor mai avea voie să aibă permis de conducere chiar de la 1 ianuarie. S-a dat legea

Modificările din Codul Rutier intra în vigoare de la 1 ianuarie, iar noile reglementări se referă, printre altele, la șoferii care suferă de anumite afecțiuni medicale sau cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc. Dar o regulă importantă din Codul Rutier vizează persoanele care vor să obțină permisul de conducere.

Regula pentru persoanele care vor să obțină permisul de conducere.

După modificarea Codului Rutier 2022, începând cu 1 ianuarie, şoferii care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se află la volan pot rămâne fără permis timp 30 de zile. O altă modificare îi vizează pe cei care suferă de anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau boli de inimă. Aceștia vor fi obligați să se prezinte mai des la controale medicale, deoarece afecţiunile le pot pune în pericol capacitatea de a reacționa la timp atunci când conduc.

Cod Rutier 2022. Românii care nu vor mai avea voie să aibă permis de conducere chiar de la 1 ianuarie. S-a dat legea
Modificări la Codul Rutier 2022.

Polițiștii se confruntă des în trafic cu șoferi care nu știu să scrie și să citească, iar unii dintre ei nu știu nici măcar să se semneze. De aceea, una dintre cele mai importante modificări din Codul Rutier 2022 interzice persoanelor care nu au terminat zece clase să dea examen pentru obținerea permisului de conducere.

A fost plafonat punctul de amendă

Deoarece punctul de amendă în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere reprezintă 10% din salariul minim brut, valoarea lui ar fi trebuit să crească la 255 de lei, începând de la 1 ianuarie 2022. Însă autoritățile au intervenit și Guvernul a stabilit plafonarea valorii punctului de amendă.

Acesta a fost fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022, dar este posibil ca valoarea să se mențină la fel și în 2023. Salariul minim brut pentru anul 2022 a fost fixat la 2550 de lei. În prezent acesta are o valoarea de 2300 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...