Aeroportul din România în care nu mai petreci ore în șir la coadă. Controlul de securitate se ridică la standardele europene

Andra Daoud 18.07.2022, 18:13
Aeroportul din România în care nu mai petreci ore în șir la coadă. Controlul de securitate se ridică la standardele europene

Un aeroport din România a implementat un sistem datorită căruia timpul de așteptare la controlul de securitate se va reduce considerabil. Directorul general al aeroportului a explicat că, grație unor noi echipamente de scanare, procesul va decurge mult mai rapid, astfel încât timpul petrecut în aeroport înainte de îmbarcare va scădea simțitor.

Aeroportul dotat cu echipamente de scanare moderne

Puține lucruri sunt mai enervante decât să fii nevoit să scoți toate obiectele din bagajul de mână și chiar unele accesorii și articole vestimentare, la controlul de securitate din aeroport. Primul aeroport din România unde pasagerii nu vor mai fi nevoiți să se supună acestui proces este cel din Cluj-Napoca. Directorul general al acestuia a anunțat că sistemele de securitate actuale au fost înlocuite cu unele de ultimă generație, astfel încât timpul petrecut la controlul dinaintea îmbarcării să scadă considerabil.

Directorul general al aeroportului, David Ciceo, a declarat că investiția se ridică la peste 42 de milioane de lei, dintre care în jur de 28 de milioane reprezintă fonduri europene, iar restul sunt bani de la bugetul de stat.

„Echipamentele de securitate au fost achiziţionate cu finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în valoare de 42,4 milioane de lei, din care 28,2 milioane sunt fonduri europene, iar restul sunt bani de la bugetul de stat”, a declarat Ciceo, potrivit Digi 24.

„Aeroportul Internaţional Cluj este primul aeroport din România şi printre primele din Europa, unde pasagerii nu mai sunt nevoiţi să scoată lichidele şi aparatele electronice din bagajele de mână la controlul de securitate, începând cu data de 14 iulie 2022. Această realizare a fost posibilă în urma cooperării dintre Aeroportul Internaţional Cluj, Brigada Antitero din cadrul SRI – Serviciul Român de Informaţii şi Autoritatea Aeronautica Civila Română AACR”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții aeroportului.

Aeroportul din Romania in care nu mai petreci ore in sir la coada. Controlul de securitate se ridica la standardele europene
Aeroportul International Avram Iancu din Cluj-Napoca

Echipamentele scanează rapid bagajele

Practic, noile echipamente au o tehnologie avansată, care scanează rapid bagajele, astfel că timpul de așteptare pentru pasageri scade considerabil.

„Această facilitate vine ca urmare a achiziţionării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată şi rapidă de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de aşteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate. Totodată, au fost achiziţionate şi echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip CTX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor”, se mai arată în comunicatul citat.

Pe lângă echipamentele de scanare, conducerea aeroportului clujean a mai achiziționat și echipamente pentru situații de urgență, din fonduri nerambursabile. Este vorba despre două autospeciale PSI, una de intervenți rapidă, 100 de tărgi de pat, 10 costume aluminizate și patru defibrilatoare.

 

Urmăriți Impact.ro și pe