SPECIAL

Adulterul – secretul dureros care a întinat viața unui dublu câștigător al Premiului Nobel. SPECIAL

Dan Mlădinoiu 11.08.2021, 11:27
Adulterul – secretul dureros care a întinat viața unui dublu câștigător al Premiului Nobel. SPECIAL

Puțini sunt oamenii care nu au cunoștință de savanta poloneză Marie Curie, născută Maria Salomea Sklodovska, stabilită în Franța. A devenit celebră grație cercetărilor sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină.

Secretul care a stricat viața dublului câștigător al Premiului Nobel, Marie Curie

A fost recunoscută drept unul dintre cei mai mari cărturari din vremea sa și nu numai, lăsând în urma ei o neprețuită moștenire științifică și morală. Împreună cu soțul său, Pierre, a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică (1903), fiind și inventatoarea termenului “radioactivitate”.

Opt ani mai târziu avea să “recidiveze” în performanță, adjudecându-și același trofeu, de această dată în Chimie, descoperind independent poloniul și radiul. Astfel, a devenit singura savantă care a cucerit Premiul Nobel în două domenii diferite. Prestigioasa publicație “Time” a considerat-o pe Marie Curie unul dintre cei mai influenți oameni de știință ai secolului al XX-lea. În afară de acest dublu record atribuit minților ascuțite ale omenirii ar fi de consemnat câteva curiozități, una dintre ele referindu-se la un scandal al acelor timpuri.

Pierre si Marie Curie
Pierre si Marie Curie

Marie Curie, prima femeie profesor în cadrul Universității Sorbona

În primul rând, Marie și Pierre au condus cea mai mare parte a cercetării și experimentelor într-un laborator, ce a fost descris de către chimistul Wilhelm Ostwald ca fiind “o intersecție între un grajd și un magazin alimentar”. Prima reacție pe care a avut-o atunci când a văzut pentru prima dată locul lor de lucru a fost una de stupefacție.

Ilustra savantă și-a câștigat dreptul de a preda la nivel înalt, mai exact, a fost prima femeie profesor în cadrul Universității Sorbona. S-a întâmplat după moartea soțului său în urma unui stupid și tragic accident petrecut în 1906, an în care l-a înlocuit la catedră. Cu numai trei ani mai devreme fusese prima persoană de sex feminin ce obținea un doctorat. Marie Curie a devenit astfel a doua femeie onorată în acest mod și prima care l-a câștigat prin propriile sale realizări.

Pata marelui om de știință

Printre scrierile ei au putut fi găsite următoarele rânduri: “Nimic din viață nu trebuie să ne sperie, ci doar înțeles. Acum este momentul să înțelegem mai multe, astfel încât să ne putem teme mai puțin”. Ca un gen de consecință, atunci când a izbucnit Primul Război Mondial a mers pe front pentru a-i trata pe militarii răniți folosind raze X.

Totuși, a existat o pată întunecată și controversată în biografia acestui mare om de știință. Rămasă văduvă la numai 38 de ani, patru ani mai târziu avea să meargă mai departe chiar și pe plan sentimental. Marie Sklodovska Curie suportă o durere imensă, însă continuă să investească în multe experimente și cercetări științifice. O perioadă de introvertire emoțională. Iată ce scria: “Strivită de lovitura pe care mi-a dat-o viața, nu mă simțeam capabilă să privesc mai departe în viitor. Dar nu am putut uita ceea ce soțul meu spunea uneori, că trebuie să-mi continui munca chiar și fără el”. Pe deasupra, trebuia să se ocupe și de cele două fiice ale sale.

Cine a umplut golul lăsat de Pierre

Episodul întunecat care i-a afectat imaginea l-a constituit interesul dus dincolo de granița morală față de Paul Langevin, un tânăt cu cinci ani mai mic decât ea, fost student al soțului său, la fel de genial și dedicat științei ca mentorul lui. Marie Curie a considerat, probabil, că este cel mai potrivit ca acel chipeș cercetător să umple golul lăsat de Pierre.

Exista însă o problemă omul era căsătorit, potrivit evz.ro. Paul îi oferă mult ajutor atât în viața privată, cât în știință, ceea ce o emoționează profund și o lasă să se îndrăgostească de el. Terenul era prielnic, mai ales că nevasta celui în cauză îl acuza că nu aduce beneficii și contribuții familiei, știind doar să investească în sine și știință. La rândul său, acesta o detesta la fel de mult, astfel încât a dezvoltat o rezonanță emoțională cu doamna Curie.

Marie Curie, o femeie de moravuri ușoare?

Relația dintre ei a făcut literalmente să explodeze presa acelor vremuri, după ce, cu numai trei zile înainte ca savanta să câștige al doilea Premiu Nobel, soția amantului a trimis redacțiilor scrisorile de dragoste pe care le poseda, depeșe sustrase prin intermediul unui detectiv particular din locul unde se întâlneau.

Prejudecățile timpului își spuneau cuvântul, Marie Curie fiind descrisă ca o venetică poloneză, o femeie de moravuri ușoare care a îndepărtat un bărbat de viața lui de familie alături de o respectabilă soție franțuzoaică.

Povestea a apărut în toate ziarele

Ziarele detaliau frenetic  povestea. Au apărut și exagerările, scriindu-se că aventura amoroasă a celor doi începuse încă din timpul vieții lui Pierre Curie. Afirmațiile nu erau adevărate, dar au fost suficiente pentru a răsuci cuțitul în rană. Culmea!, au avut loc și două dueluri între gazetari. La propriu. Primul cu săbii, celălalt cu pistoale. Imensa expunere publică a dus la ruperea relației, iar soții Langevin s-au împăcat.

Însuși Comitetul Nobel i-a cerut să rămână în Franța și să nu vină la ceremonia de decernare a distincției. Exista teama că imaginea monarhiei suedeze ar fi avut de suferit în urma întâlnirii cu o femeie adulteră. Albert Einstein a fost de partea lui Curie, scriindu-i că ar fi bine să meargă, indiferent de situație: “Sunt convins că ar trebui să priviți cu dispreț aceste clevetiri…dacă acești neciopliți continuă poveștile, pur și simplu nu le mai citiți inepțiile. Lăsați-le viperelor pentru care au fost fabricate”. Savanta a mers în Suedia, primind al doilea premiu din carieră. După ceremonie a stat chiar la masă cu regele Suediei.

Marie Curie a deschis drumul de pionerat în știința modernă.

Opera Mariei Curie nu înseamnă doar descoperirea radiului și inventarea termenului de radiație. Lucrările sale vor avea un impact deosebit și în afara conceptualizării universului fizicii. Studiul mecanismului radioactivității a sugerat existența unei activități la nivel atomic și subatomic, deschizând drumuri de pionerat în știința modernă. Un exemplu al utilizării în medicină a substanțelor radioactive constituindu-l cel al tratamentului cancerului.

Un amănunt demn de reținut este că familia Curie a obținut în total cinci Premii Nobel. Două au fost primite de Marie, unul de soțul său, fiica lor, Irene Joliot, a luat împreună cu soțul ei un Nobel pentru Chimie. Cea de-a doua fiică a soților Curie a devenit președintele UNICEF și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Cum a murit Marie Curie

Decesul Mariei Curie a survenit în urma unei leucemii maligne din cauza expunerii pe termen lung la materialele radioactive. În anul 1995, rămășițele pământești ale soților Curie au fost depuse în Pantheonul din Paris, mausoleu rezervat gânditorilor francezi distinși.

Urmăriți Impact.ro și pe