Adrian Marinescu recomandă ca vaccinul gripal să fie făcut în același timp cu cel împotriva COVID-19: „Se pot administra în aceeași zi, dar în două locuri anatomice diferite”

Elena Avramescu 29.11.2022, 07:41
Adrian Marinescu recomandă ca vaccinul gripal să fie făcut în același timp cu cel împotriva COVID-19: „Se pot administra în aceeași zi, dar în două locuri anatomice diferite”

A venit sezonul virozelor, atât pentru adulți, cât și pentru copii, astfel că este o perioadă destul de periculoasă din punct de vedere al sănătății. Tocmai de aceea, este recomandat să fie făcute toate vacinnurile menite să ne protejeze. Medicii infecționiști recomandă ca pacienții care merg la medicul de familie pentru a se imuniza contra gripei să facă în același timp și vaccinul anti-COVID.

Vaccinul gripal poate să fie făcut concomitent cu cel împotriva COVID-19

Se pare că nu există nicio contraindicație pentru care vaccinul gripal nu ar trebui făcut împreună cu vaccinul anti-COVID, iar explicația este foarte simplă.

„Trebuie să vă gândiți la faptul că este mult mai ușor în momentul în care pacientul merge la medicul de familie și i se administrează să fie făcute amândouă. Dacă vorbim însă de un centru de vaccinare pentru vaccinul împotriva SARS-CoV-2, nu vom găsi și vaccin antigripal în același loc.

Cred că, în practică, pacientul se va duce la centrul de vaccinare și va face vaccinul împotriva SARS-CoV-2, și la medicul de familie, pe cel gripal. Dacă le-ar găsi pe amândouă, ar fi mai ușor pentru că s-ar deplasa o singură dată și medicul le-ar putea rezolva pe amândouă”, a spus dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București.

În discuție a intervenit și prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, care a ținut să facă aceeași recomandare.

„Studiile clinice arată că nu există nicio incompatibilitate între aceste două vaccinuri astfel încât ele se pot administra chiar și în aceeași zi, dar de preferință în două locuri anatomice diferite. Spre exemplu, unul în brațul drept și celălalt în brațul stâng”, a spus acesta.

Avertismentul medicilor de familie pentru această toamnă. S-a deschis sezonul gripei
Vaccinul antigripal

S-a demonstrat faptul că reacțiile postvaccinale în cazul administrării simultane nu sunt mai grave decât cele înregistrate după fiecare vaccin în parte, iar protecția indusă de vaccinuri nu suferă modificări, conform mai multor specialiști de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, CDC, din SUA.

În plus, datele colectate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), au scos la iveală faptul că până la data de 20 noiembrie 2022 au fost vaccinate antigripal nu mai puțin de 1.270.550 de persoane din grupele la risc, cu vaccin gratuit, distribuit de Ministerul Sănătății prin programul național.

În schimb, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 96.996, mai precis cu 20.000 mai multe decât în săptămâna precedentă, dar și cu 45.180 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Însă nici gripa, și nici COVID-19 nu reprezintă amenințarea cea mai urgentă în prezent, ci bronșita, conform informațiilor furnizate de conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București. Astfel că acesta roagă toți părinții să nu mai administreze copiilor antibiotice după bunul plac, fiindcă acest lucru poate să fie periculos.

„Bronșiolita acută, maladia care a umplut camerele de gardă din spitalele de copii din toată Europa, este o maladie virală. Adică NU se tratează cu antibiotice! Dacă este atât de puțin bolnav copilul, încât poate fi tratat acasă, atunci NU are nevoie de antibiotice! Nici de aerosoli sau cortizon, de orice tip. Dacă hidratarea și desfundatul nasului nu sunt suficiente, iar antitermicul prescris pare să nu mai funcționeze, copilul are nevoie de un nou consult, poate și de analize”, a declarat conf.dr. Mihai Craiu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...