Adevărul despre alarmele pentru dezastre din România. S-a aflat imediat după testele ordonate de Raed Arafat

Beatrice Dumitru 04.03.2023, 16:36
Adevărul despre alarmele pentru dezastre din România. S-a aflat imediat după testele ordonate de Raed Arafat

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a continuat exercițiul de alarmare publică, denumit generic „Miercurea Alarmelor”, pentru verificarea funcționalitățiii sirenelor din țară, în fiecare lună, în prima zi de miercuri. După exercițiul efectuat pe 1 martie, Raed Arafat a făcut un anunț cu privire la alarmele  pentru dezastre din România.

Anunțul lui Raed Arafat despre alarmele pentru dezastre

Pe data de 1 martie s-au auzit sirenele din nou în cadrul acţiunilor pregătite de autorități ca parte a programului din „Săptămâna Protecţiei Civile”. „Miercurea sirenelor”, pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, permite și testarea periodică a sirenelor.

În urma exercițiului de alarmare publică, ce a avut loc în prima miercuri din luna martie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că 15% dintre sirenele testate, adică mai mult de 1.000, nu au funcționat, iar autoritățile locale trebuie să le schimbe sau să le repare pentru a putea fi folosite în beneficiul populației.

Adevărul despre alarmele pentru dezastre din România. S-a aflat imediat după testele ordonate de Raed Arafat

Din totalul celor acționate, în cadrul exercițiului, 1.076 nu au fost operabile și se impune verificarea și repararea lor. Asta înseamnă ca procent din cele acționate că 85% au funcționat, 15% necesită reparații, verificări. La următorul exercițiu să fie testate din nou și să vedem care este starea lor”, a declarat Raed Arafat.

7.150 de sirene, activate

Raed Arafat a mai spus că în timpul exercițiului din 1 martie au fost activate 7.150 de sirene electronice și electrice din totalul celor 7.539 existente la nivel național. Dintre acestea 3.000 au fost cu acționare centralizată, din totalul celor 3.070, iar cu acționare locală au fost activate 4.150 din totalul celor 4.469 existente.

Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, de repararea sirenelor sunt responsabile autoritățile locale pe teritoriul cărora acestea se află.

Cum sună alarmele și ce semnificație au

  • Semnalul alarmă aerieană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
  • Semnalul alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare.
  • Semnalul prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare.
  • Semnalul încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate cu durată de 2 minute.
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...