Acuzații reciproce între Rusia și Ucraina. Cine ar boicota negocierile de pace

Mihnea Tălău 18.05.2022, 21:02
Acuzații reciproce între Rusia și Ucraina. Cine ar boicota negocierile de pace

Kremlinul a declarat miercuri că Ucraina nu se arată dispusă să continue negocierile de pace, dar oficialii de la Kiev au acuzat Rusia pentru lipsa de progrese în discuții. Ultimele negocieri de pace față în față au avut loc la 29 martie.

Rusia acuză că Ucraina s-a retras de la negocieri

Oficialii au declarat că contactele au continuat de la distanță, dar ambele părți au declarat marți că discuțiile au stagnat.

„Negocierile nu progresează și luăm act de lipsa totală de voință a negociatorilor ucraineni de a continua acest proces”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Agenția de știri Interfax l-a citat pe ministrul adjunct rus de Externe, Andrey Rudenko, care a declarat marți că Rusia și Ucraina nu au purtat discuții „sub nicio formă” și că Kievul „s-a retras practic din procesul de negociere”.

Negocieri complicate intre Rusia si Ucraina. Moscova sustine ca a trimis un document Kievului. „Mingea este in terenul lor”
Negocieri complicate intre Rusia si Ucraina

Rusia a acuzat Ucraina că și-a înăsprit poziția, iar Occidentul că a sprijinit guvernul de la Kiev, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că Washingtonul, Londra și Bruxelles-ul vor să folosească Ucraina în avantajul lor strategic.

„Putin nu este pregătit să poarte discuții”

Consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherșcenko l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin pentru această situație.

„Putin nu este pregătit să poarte discuții. Singura șansă (pentru pace) este distrugerea ocupanților ruși. În ceea ce privește momentul în care vor fi gata să accepte înfrângerea, cred că este o chestiune de luni”, a declarat el pe aplicația Telegram.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat săptămâna trecută o ofertă de a purta discuții directe cu Putin, dar Mykhailo Podolyak, un consilier al liderului ucrainean, a declarat marți că discuțiile sunt „în așteptare”.

Putin spune că forțele rusești se află într-o operațiune specială de demilitarizare și „denazificare” a Ucrainei. Occidentul și Kievul consideră că acesta este un pretext fals pentru a invada Ucraina pe 24 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe