Negocieri Rusia-Ucraina. Moscova nu va întrerupe operațiunile militare în timpul tratativelor de pace

Beatrice Dumitru 11.04.2022, 17:46
Negocieri Rusia-Ucraina. Moscova nu va întrerupe operațiunile militare în timpul tratativelor de pace

Rusia și Ucraina au purtat mai multe runde de discuții în încercarea de a pune capăt războiului, dar nu au ajuns la niciun rezultat, iar Kremlinul a acuzat Kievul că a apropus un proiect de acord de pace „inacceptabil”. Dar cele două delegații au în plan să se întâlnească din nou, însă ministrul de Externe rus a avertizat că Mocova nu va opri atacurile în timpul tratativelor.

Mesajul Rusiei pentru Ucraina

Oficialii de la Moscova spun că discuțiile de pace cu Kievul nu progresează atât de rapid pe cât și-ar dori și au acuzat Occidentul că încearcă să deraieze negocierile susținând că trupele ruse au comis crime de război Ucraina, lucru negat vehement de Rusia.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că nu vede niciun motiv pentru a nu continua discuțiile cu Ucraina, dar a insistat că Moscova nu își va opri operațiunea militară atunci când cele două delegații se vor întâlni pentru o nouă rundă de negocieri.

Negocieri Rusia-Ucraina. Moscova nu va întrerupe operațiunile militare în timpul tratativelor de pace
Soldații ucraineni au rezistat eroic în fața trupelor ruse.

După ce ne-am convins că ucrainenii nu plănuiau să facă reciprocitate, s-a luat decizia că în următoarele runde de discuții nu va fi nicio pauză în acțiunea militară, atât timp cât nu se ajunge la un acord final”, a spus Serghei Lavrov, informează Reuters.

Moscova, acuzații împotriva Kievului

Ministrul rus a mai precizat că președintele Vladimir Putin a ordonat suspendarea acțiunii militare în timpul primei runde de discuții dintre negociatorii ruși și ucraineni, la sfârșitul lunii februarie, în Belarus, dar că poziția Moscovei s-a schimbat de atunci.

Serghei Lavrov a acuzat Kievul, săptămâna trecută, că a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace „inacceptabil” și nu a mai ținut cont de înțelegerile pe care părțile le-au convenit în cadrul întâlnirii de la Istanbul. Dar Kievul a respins afirmațiile, despre care a spus că sunt o tactică de a submina Ucraina sau de a distrage atenția de la acuzațiile de crime de război împotriva trupelor ruse.

De asemenea, ministrul de Externe a mai spus că apelurile lui Josep Borrell, șeful diplomației europene, ca UE să continue să trimită armament Kievului au marcat o „întorsătură foarte serioasă” în politica europeană.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit o „operațiune specială” pentru a distruge capacitățile militare ale șării vecine și pentru a îndepărta conducătorii, pe care i-a numit naționaliști periculoși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...