EXCLUSIV

Activitatea inedită, la mare căutare pe litoralul Mării Negre. Atrage turiștii ca un magnet. „Nu e nevoie să știi să înoți” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 05.07.2022, 20:08
Activitatea inedită, la mare căutare pe litoralul Mării Negre. Atrage turiștii ca un magnet. „Nu e nevoie să știi să înoți” EXCLUSIV

Ultima fiță pe care mulți dintre românii care ajung pe litoralul românesc o încearcă în această vară sunt scufundările în Marea Neagră. Mulți turiști au realizat că pot avea parte de experiențe de neuitat, fără a fi nevoie să plătească pentru stațiuni de lux de la malul Mediteranei sau din apropierea Mării Roșii, acolo unde recent o româncă și-a găsit sfârșitul în dinții unui rechin.

De ce este nevoie pentru a face scufundări

În plus, cei interesați de asemenea distracții află la fața locului un amănunt deloc de neglijat: nu e nevoie să știi să înoți pentru a te scufunda. În schimb, ți se cere să stăpânești așa numita manevră de egalizare a presiunii din propriul organism.

„Oricât ar părea de paradoxal, nu e nevoie să știi să înoți pentru a face scufundări pentru agrement. Și asta fiindcă alături de tine va fi permanent un instructor care te va însoți în această minunată aventură. El îți va supraveghea în permanență orice mișcare, astfel încât să nu se pună niciun moment chestiunea vreunui impediment, oricât de mic! În schimb, e nevoie să știi să-ți controlezi presiunea din organism.

Altfel spus, trebuie să înveți când să te prinzi de nas și să respiri, chiar și atunci când te afli sub apă, pentru a-ți regla presiunea internă și a evita astfel problemele ce pot apărea la nivelul timpanului, cele care survin pe măsură ce te scufunzi în apele mării. E o mișcare pe care o înveți la fața locului!”, a declarat pentru impact.ro, Iulia Bănică, administrator al Centrului Nemo Diving din Eforie Nord.

Activitatea inedita, la mare cautare pe litoralul Marii Negre
Scufundare in apele Marii Negre, in zona Eforie Sud. Foto: scufundariconstanta.ro

Când nu sunt posibile scufundările

Ca atare, asemenea egalizări pot avea loc mai des sau mai rar, în funcție de organismul fiecăruia. „Dacă ești răcit, atunci nu te poți scufunda. Din simplul motiv că ai probleme cu respirația și ca atare, vei avea dificultăți și cu regularizarea presiunii interne”, indică ea cu claritate condițiile în care nu te poți scufunda. Ea spune că o ședință de scufundare pentru agrement costă 160 de lei și durează 25 de minute.

„În medie, zilnic, la centrul nostru din Eforie Nord, aflat în portul Belona, avem cinci persoane interesate de o asemenea aventură. În weekend numărul lor crește și de trei sau patru ori, în funcție și de gradul de aglomerație al stațiunii”, adaugă aceeași Iulia Bănică.

Ea spune că din informațiile sale, asemenea centre mai există și în Constanța și în Vama Veche. „Cursurile pentru scufundări au și ele o mare căutare. Aici plaja e mult mai largă, fiindcă centrele noastre oferă înclusiv brevete de scufundători recunoscute pe plan internațional. Însă de data asta datele problemei se modifică și până să ajungi la un asemenea stadiu, trebuie să parcurgi multe etape, destul de complicate”, avertizează Iulia Bănică.

Cât costă cursurile de scufundări

Un curs de scufundări pentru începători costă 1.550 de lei și include cel puțin șase asemenea ședințe. A fi scufundător profesionist presupune însă să știi să și înoți, printre altele. Cursurile oferite scufundătorilor avansați cresc ca tarif, plecând de la 1.850 de lei.

„În asemenea cazuri, sunt de trecut mult mai multe cursuri, fiindcă ai de învățat nu doar tehnici de scufundare, ci și acordarea de prim-ajutor și alte aspecte care țin de calitatea de viitor instructor, chiar!”, mai spune Iulia Bănică.

Pe de altă parte, o fundație constănțeană a anunțat recent că oferă în această vară, până pe 5 august, în anumite condiții, tururi subacvatice gratuite la situl arheologic din zona Cazinoului. Obiectivele ce urmează a fi vizitate se află la circa 500 de metri de mal și la adâncimi cuprinse între doi și opt metri.

Urmăriți Impact.ro și pe