EXCLUSIV

Activitatea estivală a coaliției de guvernământ, scandalurile sterile. Vladimir Ionaș: „Există un soi de dependență între cele două partide”

Gabriela del Pupo 10.08.2022, 13:56
Activitatea estivală a coaliției de guvernământ, scandalurile sterile. Vladimir Ionaș: „Există un soi de dependență între cele două partide”

În ultimele zile vedem că deși nu este activitate parlamentară schimbul de replici dintre cele două mari partide care sunt în coaliție este destul de tăios. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, nu a ratat ocazia de a-l taxa pe ministrul Sănătății pentru gafa sa de a-i îndemna pe cetățeni să se grăbească în ridicarea rețetelor pentru pastilele de iod, Alexandru Muraru, lider local PNL, crede că rotația premierilor nu este oportună iar Marcel Ciolacu spune că remanierea unor miniștrii este o discuție încă pe masa negocierilor din interiorul coaliției.

„Există un soi de dependență între cele două partide mari”

Impact.ro a stat de vorbă cu politologul Vladimir Ionaș pentru a afla dacă există cel mai mic risc de o nouă rupere a coaliției de guvernământ. Pentru a forma o nouă majoritate în Parlament PSD ar trebui să apeleze la unul dintre partidele de opoziție, ori calea pe care merg social democrații în luarea deciziilor nu este agreată.

„Era de așteptat să existe o reacție din partea PNL, din păcate Alexandru Rafila a făcut o eroare de comunicare. În mod normal ar fi trebuit să fie taxată de partidele de opoziție, dar cum nu avem opoziție PNL nu a așteptat. Același lucru ar trebui să îl facă și PSD cu miniștrii PNL, până la urmă cineva ar trebui să controleze cealaltă tabără, chiar dacă sunt în alianță. Lupte vor fi, mai ales că se apropie anul 2024 care este extrem de important.

Nu cred că se va ajunge acolo încât această coaliție să se rupă pentru că, într-un fel sau altul, există un soi de dependență între cele două partide mari. Este foarte greu pentru oricare dintre ele să rupă coaliția pentru ca și să mai reușească să formeze o majoritate ca să guverneze în continuare. Partidul care face primul pas în afara coaliției va avea foarte mult de pierdut, PNL chiar are un dezavantaj și mai mare pentru că după ce s-a rupt coaliția cu USR au ajuns la această nouă formulă de majoritate. Dacă și această coaliție s-ar rupe, deja ar fi considerat de cea mai mare parte a electoratului ca partidul problemă care nu poate sta la masă cu nimeni altcineva.”

Ce înseamnă totuși aceste „împunsături”?

Înțelegerea dintre cele două partide a fost ca la un an de guvernare împreună să se facă o rotație de conducere la nivelul primului ministru. Tema a fost reluată recent de liderul PNL Iași care spune că ar trebui să se renunțe la această idee. Din punct de vedere al intenției de vot însă PSD stă foarte bine în sondaje și un astfel de compromis ar prejudicia imaginea partidului.

„Evident că mici lupte politice în care lovesc în cealaltă tabără sunt naturale, normale din punct de vedere al prețului electoral. Personal nu văd ce câștig politic ar avea oricare dintre cele două partide printr-o eventuală ruptură. Inclusiv mesajele pe care le-a transmis Alexandru Muraru, referitoare la faptul că nu ar mai trebui să se schimbe primul ministru, sunt mesaje politice, dar nu văd cum PSD ar putea accepta așa ceva.

PSD nu poate veni în fața membrilor de partid din teritoriu care fac munca la firul ierbii cu o explicație pentru care ar accepta ca domnul Ciucă să fie în continuare premier. Nu ar avea argumente, din punctul meu de vedere acea rotație este obligatorie, fără acea rotație PSD nu poate rămâne la guvernare. Electoratul și așa este nemulțumit, în cazul unei ruperi a coaliției vei îndepărta și acei 27-28 la sută dintre cetățeni care mai sunt interesați de politică. ” spune politologul.

De ce nu trebuie să crezi, niciodată, în vorbele politicienilor

Cine plătește din punct de vedere al procentelor măsura de încetare a compensării?

Specialiștii spun că din primăvara lui 2023 nu se mai poate aplica măsura compensării facturilor la energie și gaze, cineva va trebui însă să își asume politic valul de reacții negative care va veni în urma scumpirilor care vor afecta atât consumatorii casnici, cât și întreg domeniul economic.

„Cred că a spus și domnul Ciolacu zilele trecute că această compensare pe care au gândit-o nu se mai poate prelungi pentru că vor fi costuri mult prea mari pentru Guvern să le poată duce pe o perioadă foarte lungă. Cred că până la primăvară Guvernul ar trebui să găsească deja o soluție pentru ca cetățenii să își poată achita aceste obligații, poate chiar din toamnă să gândească aceste măsuri.” a declarat Vladimir Ionaș.

Remanierea miniștrilor, prioritatea PSD

Marcel Ciolacu spune că după ultima evaluare a miniștrilor discuțiile privind unele schimbări nu se opresc. Chiar dacă Nicolae Ciucă nu a decis remanieri la nivelul componenței Guvernului, ideea unor schimbări nu este exclusă. Președintele PSD nu a vrut însă să nominalizeze în ce direcție se îndreaptă aceste discuții.

”Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere. Asta a fost discuția de acum o lună, o să avem o discuție mai aplicată în coaliție.

Nu vreau să am o discuție punctuală, despre cineva anume. Mi se pare corect întâi să discut cu primul ministru, cu colegii mei și să nu dăm aceste vești întâi la televizor.

Eu cred că un Guvern funcționează și cu remanieri.

La fel cum m-am abținut și în ceea ce îl privește pe domnul ministru Dîncu, așa vă rog să-mi permiteți să mă abțin și în ceea ce îl privește și pe ministrul Virgil Popescu.”, a spus Marcel Ciolacu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...