Transportul de energie verde prin Marea Neagră, aprobat astăzi. Acordul istoric va spori și resursele de gaz ale UE. „Va fi contribuţia noastră comună la securitatea energetică a Europei”

Beatrice Dumitru 17.12.2022, 12:50

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vine astăzi la București pentru a fi prezentă la semnarea acordului istoric între România și mai multe state din Asia Centrală. Documentul va fi semnat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, și de premierii Georgiei, Irakli Garibashvili, României, Nicolae Ciucă, şi Ungariei, Viktor Orban.

Cablul electric submarin care leagă Asia Centrală de Europa

Update, ora 12.35. Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi a fost semnat.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat la București că ţara sa este pregătită să livreze energie verde către Europa şi a menţionat că Azerbaijan va furniza şi peste 11 miliarde de metri cubi de gaz. În ceea ce priveşte România, Romgaz a semnat un acord de livrare de gaze începând din ianuarie 2023.

Transportul de energie verde prin Marea Neagră, aprobat astăzi. Acordul istoric va spori și resursele de gaz ale UE. „Va fi contribuţia noastră comună la securitatea energetică a Europei”
Semnarea acordului pentru energie la Palatul Cotroceni. Sursa foto: Inquam

Importanţa acestui parteneriat strategic va fi contribuţia noastră comună la securitatea energetică a Europei, această înţelegere este un pas pentru a crea un cordior pentru energia verde. (…) Azerbaidjanul îşi lărgeşte aria de acţiune geografică furnizând gaz către pieţele europene”, a declarat preşedintele Azerbaidjanului.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că acordul între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi „răspunde unei nevoi urgente de a spori ponderea energiei verzi şi securitatea energetică”.

Update, ora 09:55. Președintele Klaus Iohannis și șefa Comisiei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participă astăzi la ceremonia semnării Acordului pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică regenerabilă prin Marea Neagră.

Șefa Executivului european și premierul maghiar Viktor Orban au fost primiți de Klaus Ioahannis la Palatul Cotroceni.

Ursula von der Leyen a declarat că Executivul comunitar susţine „complet” aderarea României la Spaţiul Schengen, subliniind că ea va lucra „neobosit” pentru găsirea unei soluţii, în scurt timp.

Din nefericire, nu am trecut linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă și ne bazăm cu toții pe dumneavoastră și pe Comisie în această privință”, a spus Klaus Iohannis.

Știrea inițială

Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național, potrivit Administrației Prezidențiale.

Este vorba despre cablul electric submarin de 1.000 MW care va fi construit pe sub Marea Neagră, care va plca din Azerbaidjan, va trece prin Georgia, pe sub Marea Neagră și va ajunge în România. Acordul pentru Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi se va semna la Palatul Cotroceni, în prezența lui Klaus Iohannis și a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Acord istoric, semnat astăzi de România cu mai multe state din Asia centrală. Legătura care se crează prin Marea Neagră
Cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan.

Pe lângă extinderea Coridorului Sudic de Gaze, vom dezvolta și un coridor de energie verde care să conecteze Azerbaidjanul cu Europa. Există două modalități eficiente de a realiza această inițiativă: prin partea continentală a Azerbaidjanului, coridorul Zangazur și Nakhcivan din Azerbaidjan spre Turcia și Europa, precum și prin cablul submarin al Mării Negre prin Georgia, România și Ungaria”, a spus recent Elnur Soltanov, ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan.

Viktor Orban, prezent la București

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană și Republica Azerbaidjan.

Cablul electric dintre Georgia și România va avea o lungime de 1.195 kilometri, dintre care 1.100 km pe sub apă, la o capacitate de 1.000 MW și ar presupune și o conexiune digitală pentru comunicații. Investiția pentru construirea cablului electric submarin s-ar putea ridica la două miliarde de euro, iar punerea în funcțiune ar fi cel mai devreme în 2029.

Ideea României de a construi un cablu submarin de energie electrică pe sub Marea Neagră este mai veche, de acum 15 ani, dar voia să se conecteze doar cu Turcia, însă proiectul nu s-a concretizat din cauza costurilor ridicate.

Proiectul de transport de energie electrică verde din Azerbaidjan a stârnit și interesul Ungariei, care s-a alăturat acestui plan de anvergură, premierul Viktor Orban fiind prezent astăzi la București.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...