Acord între România, Republica Moldova și Ucraina. S-a decis creșterea schimburilor bilaterale de energie electrică

Elena Avramescu 16.09.2022, 07:45
Acord între România, Republica Moldova și Ucraina. S-a decis creșterea schimburilor bilaterale de energie electrică

Veste bună pentru țara noastră, după ce a fost anunșat că s-a încheierea un Acord interguvernamental trilateral pentru stimularea interconectărilor şi cooperării în domeniul energiei. România, Ucraina şi Republica Moldova se vor bucura de creşterea schimburilor bilaterale de energie electrică prin încheierea de contracte bilaterale pe termen scurt, mediu şi lung, anunțul fiind făcut de către ministrul Energiei, Virgil Popescu.

România, Republica Moldova și Ucraina au ajuns la un punct comun

Joi a avut loc prima reuniune în format trilateral a miniştrilor afacerilor externe şi energiei din România, Ucraina şi Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Odessa, în Ucraina. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat la această întâlnire alături de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energiei, accentul a fost pus, în cadrul reuniunii, asupra măsurilor imediate de sprijin care sunt necesare pentru ca Ucraina şi Republica Moldova să facă faţă sezonului rece, dar şi asupra măsurilor pe termen lung pentru consolidarea securităţii energetice a acestora, cu accent pe interconectarea regională, având în vedere şi necesitatea combaterii utilizării energiei în scopuri geopolitice.

Astfel, a fost convenită încheierea unui Acord interguvernamental trilateral pentru stimularea interconectărilor şi cooperării în domeniul energiei a României, Ucrainei şi Republicii Moldova. De asemenea, am convenit creşterea schimburilor bilaterale de energie electrică între cele trei state prin închiderea de contracte bilaterale pe termen scurt, mediu şi lung”, a notat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Acord intre Romania, Republica Moldova si Ucraina
Acord intre Romania, Republica Moldova si Ucraina

Reuniunea de la Odessa a adunat mai mulți oameni de seamă din cele trei țări enumerate mai sus, mai precis ministrul Energiei din Ucraina, German Galushchenko, vicepriministrul şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, ministrul Afacerilor Externe de la Chişinău, Nicu Popescu şi ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba.

Însă asta nu este tot, deoarece în cardul reuniunii au fost prezenți și reprezentanţi ai companiilor din domeniul energiei din cele trei state. România a fost reprezentată de Transelectrica iar invitația denotă angajamentul strategic al celor trei ţări de a coopera îndeaproape în acest domeniu greu încercat în ultimele luni, din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Lansarea acestui format trilateral are ca obiectiv consolidarea cooperării dintre cele trei state vecine, atât în contextul actual marcat de agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi de crizele multidimensionale care afectează Ucraina şi Republica Moldova, cât şi în perspectiva stabilirii unui mecanism de dialog şi coordonare pe termen lung”, a mai scris Virgil Popescu, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...