Urmează un cutremur mare în România? Gheorghe Mărmureanu, după seismul de miercuri: „Activitatea este normală”

Ioana Bucur, Ștefan Olteanu 27.05.2021, 13:41
Urmează un cutremur mare în România? Gheorghe Mărmureanu, după seismul de miercuri: „Activitatea este normală”

Urmează un cutremur mare în România? Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre seismul de 4,7 grade pe scara Richter ce le-a dat emoții oamenilor, în noaptea de marți spre miercuri.

Gheorghe Mărmureanu, primele explicații după seism. Urmează un cutremur mare în România?

Urmează un cutremur mare în România? Seismul de 4,7 grade pe scara Richter, resimțit în noaptea de marți spre miercuri, le-a dat emoții românilor. Potrivit anunțului afișat pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, fiind catalogat de intensitate medie, la o adâncime de 140 de kilometri.

Miercuri dimineața, Gheorghe Mărmureanu i-a liniștit pe români, explicând că un seism de mare intensitate este puțin probabil în viitorul apropiat. Directorul onorific al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a explicat că activitatea seismică din Vrancea este atent monitorizată, neexistând motive de îngrijorare.

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișinău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod curent.

În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu.

Urmează un cutremur mare în România? Gheorghe Mărmureanu, după seismul de miercuri
Cutremur în România, în noaptea de marți spre miercuri

Luna sângerie, „responsabilă” pentru cutremurul din noaptea de marți spre miercuri?

Gheorghe Mărmureanu a vorbit și despre probabilitatea ca „luna sângerie” să aibă vreo legătură cu activitatea seismică din acea noapte, în condițiile în care, miercuri a avut loc și singura eclipsă totală de lună din acest an. „Luna sângerie” sau „superluna sângerie”  fost cea mai puternică lună plină din 2021 – o eclipsă totală de lună în timpul căreia aceasta pare învăluită într-o culoare roșu-portocalie, ce amintește de culoarea sângelui și marchează și momentul în care Luna este la cea mai mică distanță de Pământ.

Directorul onorific al INFP a dezvăluit că există mai multe teorii cu privire la o posibilă legătură între fenomenul astronomic și activitatea seismică:

„Există diferite teorii. S-a făcut o statistică de peste 30 de ani din care nu a ieșit nimic”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...