Aceste electrocasnice conțin aur și argint. Câte grame găsești într-un televizor

Andra Daoud 21.12.2021, 12:27
Aceste electrocasnice conțin aur și argint. Câte grame găsești într-un televizor

Atunci când un aparat electrocasnic se strică, devine o povară pentru proprietarul care trebuie să scape de el. Puțini știu însă că televizoarele, telefoanele și alte aparate de uz casnic pot fi valoroase, deoarece conțin aur și argint. Probabil că nimeni nu s-a uitat vreodată la un televizor stricat ca la o mină de aur, însă ar trebui să înceapă să o facă.

Electrocasnicele care conțin aur și argint

Aparatele electrocasnice care nu mai funcționează pot fi în continuare valoroase, datorită metalelor pe care le conțin. Așa că, înainte să le aruncați la gunoi sau să le duceți la reciclat, țineți cont că electrocasnicele stricate sunt o sursă de aur și de argint, printre alte metale. Dintre toate, televizoarele conțin o cantitate importantă de aur.

În fiecare an, tone de electrocasnice sunt aruncate la întâmplare, fără a fi reciclate, irosindu-se, astfel, o sursă importantă de metale. Potrivit unui studiu publicat de Environmental Science&Technology, un tub de televizor vechi conține 5,7 grame de aur, 227 grame de aluminiu și 450 grame de cupru. Prin comparație, o mină de aur poate genera 5-6 grame de metal prețios la o tonă de material brut, în timp ce o tonă de deșeuri electronice generează în jur de 350 de grame de aur, iar procesul de extragere a acestuia este mai puțin costisitor.

Aceste electrocasnice contin aur si argint. Cate grame gasesti intr-un televizor
Aceste electrocasnice contin aur si argint. Cate grame gasesti intr-un televizor

Afaceri profitabile cu electrocasnice vechi

Din acest motiv, cei care și-au făcut afaceri care colectează deșeurile electronice ar putea avea un succes incredibil în viitor. Industria începe deja să fie exploatată, iar Universitatea New South Wales din Australia raportează o importantă producție de aur, argint și cupru, extrase din electrocasnice vechi. Specialiștii de acolo estimează că în câțiva ani, afacerea va obține și profit, va crea locuri de muncă și va proteja mediul.

Acest lucru i-ar putea convinge pe oameni să recicleze electrocasnicele, evitând astfel ca sute de mii de tone de deșeuri electronice să ajungă la groapa de gunoi. În România, autoritățile încearcă să îi convingă pe oameni să recicleze, prin programul „Rabla pentru electrocasnice”.

Ediția de iarnă a campaniei s-a desfășurat în două etape și a avut un buget de 34 de milioane de lei, care s-a epuizat în câteva minute. În prima etapă, s-au emis vouchere pentru pentru televizoare (19.183), laptopuri (9.592) și tablete. Etapa a doua a avut loc în perioada 10-16 decembrie, iar românii au putut accesa vouchere în valoare de 400 de lei pentru aparate de aer condiționat (inclusiv portabile) și uscătoare de rufe și vouchere de 200 de lei pentru aspiratoare.

 

Urmăriți Impact.ro și pe