Tramvai inedit la Iași, care colectează din staţii deşeuri electrocasnice aduse de cetăţeni

Elena Avramescu 30.11.2021, 16:21
Tramvai inedit la Iași, care colectează din staţii deşeuri electrocasnice aduse de cetăţeni

Această colectare este gratuită şi se face pe capetele de traseu ale liniilor principale de tramvai din municipiul Iaşi. Se întâmplă la fiecare sfârşit de săptămână, când un tramvai special configurat colectează deşeuri electronice aduse în staţiile din Iaşi. În plus, autorităţile au decis să ofere premii în încercarea de a-i încuraja pe oameni să ajute mai mult mediul.

Tramvai inedit la Iași, care colectează din staţii deşeuri

În plus, colectarea este gratuită şi se face doar la capetele de traseu ale liniilor principale de tramvai din municipiul Iaşi. În acest sen, tramvaiul configurat special pentru a recicla electrocasnice colectează deşeurile din staţii, iar de acolo sunt duse la centrele speciale de reciclare.

Pe lângă asta, angajaţii de la serviciul de salubritate al oraşului vor să ofere anul acesta un premiu înainte de sărbători, cu scopul de a-i încuraja pe oameni să renunţe la electrocasnicele devenite inutile. Vorbim vorba despre un televizor de ultimă generaţie.

În Elveţia, proiectul are un succes nemaipomenit, iar noi credem că va avea succes şi la Iaşi. Proiectul vine în sprijinul cetăţenilor municipiului Iaşi să se debaraseze de aceste deşeuri cât mai uşor. Noi sperăm ca, prin acest proiect, să reuşim să atingem şi ţinta de colectare separată a deşeurilor, în special a celor electrice, a notat Cătălin Neculau, directorul Salubris Iaşi, potrivit Adevărul.

Tramvai inedit la Iasi, care colecteaza din statii deseuri
Tramvai inedit la Iasi

Se pare că rata de colectare selectivă a deşeurilor în România este de patru ori mai mică decât media Uniunii Europene, astfel că numai 11 la sută din totalul deşeurilor sunt reciclate. Însă deşeurile electronice, de exemplu, pot fi valoroase, dacă sunt reciclate corespunzător. Astfel că dintr-un milion de telefoane mobile se pot obţine în urma reciclării 24 de kilograme de aur şi 240 de kilograme de argint, iar specialiştii avertizează că electrocasnicele vechi depozitate în locuinţă pot fi periculoase.

Pot elibera în atmosferă compuşi toxici, poate în cantităţi mici, dar în timp pot să se acumuleze şi pot să ne influenţeze sănătatea. De aceea este foarte bine, dacă nu le folosim, să le depozităm în locuri adecvate, în afara locuinţei sau a zonei unde ne desfăşurăm activitatea, a spus fizicianul Silviu Gurlui, profesor universitar, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...