Acesta este motivul din cauza căruia laptele se strică chiar dacă îl ții în frigider. Iată unde greșești

Anca Manolica 06.10.2022, 13:35
Acesta este motivul din cauza căruia laptele se strică chiar dacă îl ții în frigider. Iată unde greșești

Dacă vrei ca laptele proaspăt cumpărat să dureze cât mai mult timp, trebuie să fii atent la felul cum îl depozitezi. În acest fel nu va trebui să te confrunți cu mirosul neplăcut al laptelui stricat sau să iei din greșeală o înghițitură din acesta și, totodată, vei evita să te îmbolnăvești. Cât timp poți păstra laptele depinde aproape în totalitate de modul și locul în care îl depozitezi în frigider, și se pare că există o modalitate greșită de a face asta.

De ce se strică laptele, deși este ținut la frigider

Laptele este o componentă esențială a dietei multor persoane. Este un aliment complet care conține apă, grăsimi, proteine, vitamine și minerale. Cu toate acestea, amestecul de nutrienți și un pH de aproximativ șapte îl fac un mediu de creștere ideal pentru mulți microbi.

Laptele este un produs perisabil și nu poate fi consumat după ce a fost păstrat o perioadă îndelungată, așa că trebuie ținut în mod corespunzător pentru a rămâne bun de consumat. Este important de știut, de asemenea, că simpla depozitare a acestuia la rece nu garantează că se va păstra mai mult timp, pentru că nu toate zonele din frigider mențin aceeași temperatură.

Laptele nu ar trebui depozitat pe ușa frigiderului
Laptele nu ar trebui depozitat pe ușa frigiderului

Cum se depozitează corect. Siguranța alimentară este importantă!

Dacă ai ales cutiile de lapte cu cel mai lung termen de valabilitate și acestea s-au stricat oricum, ei bine, înseamnă că nu le-ai depozitat corect. Avem tendința de a pune produsele lactate (în special laptele) pe ușa frigiderului, dar în această zonă variază cel mai mult temperatura.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că nu ar trebui să depoziteze alimentele perisabile pe ușa frigiderului, pentru că temperatura recipientelor de depozitare din ușă fluctuează mai mult decât temperatura din dulap. Așadar, ușa frigiderului este ideală pentru gemuri și conserve, deoarece, având în vedere cantitatea de zahăr pe care o conțin, este aproape imposibil ca microorganismele să se dezvolte chiar și la temperatura camerei.

În schimb, produsele obținute din culturi lactice trebuie să fie păstrate la 3-5°C pentru a-și menține calitățile și valoarea nutritivă. Dacă temperatura devine mai mare de atât, bacteriile pot începe să se dezvolte în lapte, ceea ce cauzează putrezirea și mirosul. Așadar, locul ideal pentru a le păstra în condiții perfecte este cea mai rece parte a frigiderului, adică pe raftul din mijloc sau cel de jos. De asemenea, trebuie să te asiguri că ambalajul este bine închis și să verifici în mod constant data de expirare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...