Acest tip de telefon a fost interzis în România. Amenzi uriașe. Care e explicația

Raluca Juncu 26.06.2020, 13:40
Acest tip de telefon a fost interzis în România. Amenzi uriașe. Care e explicația

O ordonanță de Urgență adoptată de Guvern în 2019 interzice complet anumite telefoane de pe piață pe care nu poate fi operat sistemul de avertizare emis prin RO-ALERT, creat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă subordonate.

OUG 46/2019: Ce amenzi sunt în vigoare pentru comercianții de telefonie mobilă

Până la sfârșitul zilei de astăzi, magazinele din România sunt obligate să retragă de la vânzare device-uri de telefonie mobilă care nu rulează sistemul RO-ALERT, prin care românii sunt avertizați de pericole iminente precum inundații, incendii sau alte tipuri similare de dezastre. Acest lucru se realizează în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 46/2019, privind operarea sistemului de avertizare a populației privind operarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență.

Potrivit MAI, sistemul RO-ALERT impune adoptarea unor măsurii timpurii de autoprotecție pe care românii le pot lua pentru a diminua sau chiar înlătura riscul producerii unor tragedii. Astfel, după data de 27 iunie 2020, adică de mâine, comercianții de telefonie mobilă nu vor mai ave voie să vândă telefoane care nu pit recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT.

Sancțiunile pentru comercianții care nu respectă aceste reguli sunt foarte mari. Acestea sunt cuprinse între 50.000 la 100.000 de lei, scrie Pro TV.

Recomandările referitoare la modul de reacție și măsurile de autoprotecție care trebuie să fie luate în timpul unei situații de urgență sunt disponibile pe Aplicația DSU, care poate fi descărcată gratuit pe AppStore și Google Play.

În ultimele zile, românii din zonele grav afectate de inundații au primit mai multe mesaje de tip RO-ALERT pe telefoanele lor mobile, pentru a putea lua din timp măsurile necesare pentru protecție în fața viiturii. Meteorologii de la ANM au emis mai mullte avertizări de cod roșu pentru mai multe râuri din țară care au risc de revărsare, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore.

Urmăriți Impact.ro și pe