Ministrul britanic de externe, neîncrezător în privința anunțului Rusiei privind încetarea focului în Ucraina: „Dacă Putin ar fi vrut pace, și-ar fi adus soldații acasă”

Elena Avramescu 06.01.2023, 07:57
Ministrul britanic de externe, neîncrezător în privința anunțului Rusiei privind încetarea focului în Ucraina: „Dacă Putin ar fi vrut pace, și-ar fi adus soldații acasă”

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, și-a expus punctul de vedere după ce Rusia a anunțat că va înceta focul în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox. Acesta este de părere că statul rus nu va face absolut nimic pentru a avansa perspectivele de pace, iar motivul este unul simplu.

Anunțul Rusiei cu privire la încetarea focului în Ucraina nu este privit cu ochi buni

„Rusia trebuie să își retragă permanent forțele, să renunțe la controlul său ilegal asupra teritoriului ucrainean și să pună capăt atacurilor sale barbare asupra civililor nevinovați”, a adăugat șeful diplomației britanice într-un comunicat postat pe Twitter.

În cursul zilei de joi, președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia ar căuta un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire cu scopul de a opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente, potrivit Reuters.

Și Joe Biden a avut ceva de declarat, fiind de părere că Vladimir Putin nu a făcut altceva decât să își dea un mic răgaz prin anunțarea unui armistițiu în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox, acesta fiind considerat primul armistițiu major de la începutul invaziei rusești.

„Putin era pregătit să bombardeze spitale, maternități și biserici pe 25 decembrie și în ajunul Anului Nou. Cred că încearcă să-și dea un răgaz”, a declarat Joe Biden într-un discurs la Casa Albă.

În discuție au intervenit și diplomații germani, care au precizat că presupusa încetare a focului rusesc în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox nu va aduce „nici libertate, nici securitate poporului care trăiește zilnic cu teamă sub ocupația rusă”, notează AFP.

Ministrul britanic de externe, neîncrezator in privinta anuntului Rusiei privind incetarea focului in Ucraina
Razboi in Ucraina

„Dacă Putin ar fi vrut pace, și-ar fi adus soldații acasă și războiul s-ar fi terminat. Dar se pare că vrea să continue războiul, după o scurtă întrerupere”, a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat cu doar o zi în urmă joi armatei sale să respecte un armistițiu în Ucraina pentru Crăciunul ortodox din 6-7 ianuarie, primul armistițiu major de la începutul invaziei, în urmă cu aproape un an, însă Ucraina n-a văzut cu ochi buni acest lucru, astfel că a calificat încetarea focului drept o mare „ipocrizie”, aducând acuzații Moscova de faptul că își dorește să „câștige timp”.

„Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a reacţionat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Tot Mihailo Podoliak a mai precizat că Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca „propagandist de război”. Ulterior s-a aflat că Patriarhul Kiril al Rusiei a cerut un armistițiu între Rusia și Ucraina în perioada sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi.

„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict la încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie, (ora 24:00) pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua Crăciunului”, a declarat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse într-un apel publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...