Toți părinții trebuie să afle asta. Ce sancțiuni ar putea risca aceștia dacă refuză vaccinarea obligatorie a copiilor

Redacția IMPACT 04.03.2020, 16:29
Toți părinții trebuie să afle asta. Ce sancțiuni ar putea risca aceștia dacă refuză vaccinarea obligatorie a copiilor

Legea vaccinării a fost din nou dezbătută luni, în Comsia de Sănătate de la Camera Deputaților. În ciuda faptului că înainte de dezbaterea din Parlament au existat numeroase presiuni din partea mai multor parlamentari care s-au opus legii, dar proiectul a fost adoptat în unanimitate de Comisia de Sănătate de la Camera deputaților. Ce sancțiuni riscă părinții, dacă proiectul va deveni lege?

Ce sancțiuni riscă părinții dacă refuză vaccinarea obligatorie a copiilor

Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Din 2017, legea a fost blocată la Camera Deputaților. Luni, au fost reluate discuțiile pentru a se vedea dacă legea urmează să fie adoptată sau nu.

Legea prevede ca în cazul vaccinurilor obligatorii, consimțământul părinților se prezumă ca fiind dat. Sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.

Categoriile de vaccinări obligatorii prevăzute în lege sunt următoarele:

  • vaccinările stabilite prin Calendarul Naţional de Vaccinare pentru copii
  • vaccinările impuse de situaţii epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare publice şi private;
  • vaccinările pentru alt personal din unităţile publice şi private care, prin natura atribuţiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecţioase sau pot reprezenta surse de infecţie care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre a Guvernului

O noutate a proiectului dezbătut luni a fost aceea conform căreia dacă un copil va avea o reacție adversă la un vaccin, costurile spitaliceşti fi suportate de Ministerul Sănătaţii. Acest amendament îi va trage la răspundere și pe producătorii vacinului în cauză, care vor fi responsabili de eventualele accidente.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie sa treacă acum de votul Camerei Deputaţilor iar mai apoi să fie promulgat de preşedintele Iohannis.  La începutul acestei săptămâni, mai mulţi părinţi au protestat în faţa Parlamentului pentru că nu sunt de acord ca ei să fie obligați să își vaccineze copii.

Urmăriți Impact.ro și pe