EXCLUSIV

A început scandalul între Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru. „Nimeni nu-l poate jigni pe tata”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 23.01.2022, 11:37
A început scandalul între Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru. „Nimeni nu-l poate jigni pe tata”. EXCLUSIV

Andrei Păunescu ezită să îl dea în judecată pe Vasile Șeicaru, deși susține că acesta și-a însușit un cântec celebru compus de tatăl său, Adrian Păunescu. „Iancu la Țebea” a fost însă mereu cântat de către Vasile Șeicaru.

Conflict aprins între Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru. „Nimeni nu-l pate jigni pe tata”

„Iancu la Țebea”, o melodie lansată în urmă cu patru decenii la una din edițiile Cenaclului Flacăra condus de poetul Adrian Păunescu, și devenită între timp un veritabil șlagăr, s-a transformat într-un motiv de discordie între fiul acestuia și solistul Vasile Șeicaru.

Cearta a pornit foarte mult după înregistrarea piesei la Uniunea Compozitorilor, lucru produs încă din 2005, dar Andrei Păunescu spune că a aflat abia în urmă cu câteva zile de gestul fostului colaborator apropiat al tatălui său.

Scandalul dintre Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru
Andrei Păunescu a publicat pe contul său de socializare declarația ce a încins spiritele dintre el și Vasile Șeicaru

„Sunt dator să spun adevărul”

Andrei Păunescu a evitat să declare pentru impact.ro dacă a încercat sau nu să discute telefonic cu Vasile Șeicaru pe acest subiect. El a precizat însă că se simte dator să intervină public din două motive.

„Nimeni nu-l poate jigni pe tata, chiar și după dispariția sa. În al doilea rând, am fost martor la nașterea piesei, așa că sunt dator să spun adevărul. Înscrierea piesei în modul în care a făcut-o Vasile Șeicaru este un document neconform cu prevederile legii. De ce? Fiindcă lipsește semnătura tatei. Or, legea prevede clar că trebuie să semneze și textierul, și compozitorul. Iar piesa a fost compusă în 1982, nu cum eronat apare un an mai târziu”, a adăugat el pentru impact.ro.

Scandalul dintre Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru
Vasile Șeicaru

Ce a spus Vasile Șeicaru

Andrei Păunescu spune că nu a înțeles demersul lui Vasile Șeicaru, dar că în ziua de astăzi „există oameni care spun azi un lucru, iar mâine, un altul”. La rândul său, Vasile Șeicaru, care nu a putut fi contactat telefonic, a scris pe contul său de socializare că nu înțelege de unde a pornit scandalul, de vreme ce el a înregistrat piesa în 2005, când Adrian Păunescu era încă în viață:

„Unde-i partitura piesei scrisă în vremea aceea? Chiar nu mai avem limite? Eu am declarat cântecul la Uniunea Compozitorilor din România în anul 2005, Adrian Păunescu a murit în 2010, deci putea să reacţioneze la acel moment, însă nu a făcut-o, cunoscând realitatea”.

„Aștept să fiu dat în judecată”

Vasile Șeicaru a precizat pentru un post privat de televiziune, că singurul care-l putea acuza de furt era Adrian Păunescu:

„Pe mine nu mă interesează ce spune fiul lui. El poate să spună multe lucruri acolo, dar eu aștept să fiu dat în judecată. Am avocații mei. Suntem pregătiți. Declarația mea este perfect valabilă, el nu înțelege un lucru. Procentajul ăla îl stabilește Uniunea Compozitorilor. Nu este vina mea că nu a venit Adrian Păunescu să semneze declarația. Eu m-am dus doar să-mi declar piesa mea.

Dacă luam o poezie de-a lui Blaga sau Eminescu, venea Eminescu să-mi semneze mie? Nici vorbă. Ce scrie acolo sunt niște vechituri. (…) Pe mine nu mă amețește el cu vorbe din cărți. Singurul care mă putea ataca era Adrian Păunescu. El n-a făcut-o niciodată pentru că știa că eu sunt compozitorul. (…) Eu am scris-o. Legea Uniunii Compozitorilor înseamnă că 70% din ceea ce înseamnă linie melodică aparține compozitorului și 30% textierului. Nu-i convine? Să-i dea pe ei în judecată”.

Scandalul dintre Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru
Regretatul Adrian Păunescu

Ce susține Andrei Păunescu

În acest moment însă Andrei Păunescu susține că nu știe ce pas va face în acest caz, deși spune că va încerca să nu lase lucrurile așa:

„Nu pot prevedea viitorul, așa că nu știu ce va fi mâine. Pe de altă parte, există întreaga presă din acei ani, discuri apărute și destui martori care, după mine, pot confirma ceea ce spun eu legat de paternitatea acestui cântec. ce aparține tatălui meu!”.

Inclusiv pe înregistrările televiziunii publice din acei ani, ultimii ai dictaturii comuniste, melodia apare ca aparținând, și ca versuri, și ca muzică, lui Adrian Păunescu.

Urmăriți Impact.ro și pe