A apărut un nou vaccin anti-Covid. Comisia Europeană n-a stat pe gânduri și l-a achiziționat

Cristian Cojocaru 13.01.2021, 08:18
A apărut un nou vaccin anti-Covid. Comisia Europeană n-a stat pe gânduri și l-a achiziționat

În urma faptului că a apărut un nou vaccin anti-Covid, Comisia Europeană a încheiat marți, 12 ianuarie, discuțiile cu producătorul de vaccin european. Contractul ar urma să furnizeze statelor membre ale UE achiziționarea a 30 de milioane de doze.

Comisia Europeană a achiziționat un nou vaccin anti-Covid

Contractul preconizat dă posibiliatea țărilor membre ca pe lângă cele 30 de milioane de doze să mai poată achiziționa alte 30 de milioane suplimentare. Discuțiile preliminare au venit în completarea unui portofoliu asigurat de vaccinuri care urmează a fi produse în Europa. Portofoliul include contractele deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac și Moderna precum și discuțiile încheiate cu Novavax.

Această varietate de opțiuni demonstrează că Europa bine pregătită pe sectorul de vaccinare, în momentul în care acestea au dat dovadă de siguranță și eficacitate, luând exemplu BioNTech-Pfizer și Moderna, care au fost recent autorizate. Statele membre ale UE pot dona vaccinurile altor țări cu venituri mici și medii sau să le redirecționeze către alte țări din Europa.

“Deoarece pandemia de COVID-19 continuă să evolueze în Europa și în întreaga lume, este mai important ca oricând ca toate statele membre să aibă acces la cel mai larg posibil portofoliu de vaccinuri pentru a contribui la protejarea cetățenilor din Europa și din afara acesteia. Pasul în direcția unui acord cu Valneva completează portofoliul de vaccinuri al UE și demonstrează angajamentul Comisiei de a pune capăt pandemiei”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vaccinul produs de Valneva reprezintă al 8-lea vaccin anti-Covid din portofoliul Uniunii Europene
Vaccinul produs de Valneva reprezintă al 8-lea vaccin anti-Covid din portofoliul Uniunii Europene

Vaccinul produs de Valneva

Vaccinul produs de Valneva reprezintă al 8-lea vaccin anti-Covid din portofoliul Uniunii Europene, lucru confirmat de către comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides. Vaccinul produs de Valneva este bazat pe o tehnologie tradițională, creând vaccinul cu un virus inactivat.

“Acest al optulea vaccin se adaugă la gama deja largă și diversificată de vaccinuri din portofoliul nostru. Procedând astfel, putem spori la maximum șansele ca toți cetățenii să aibă acces la vaccinuri sigure și eficace până la sfârșitul anului 2021. Toate statele membre și-au început campaniile de vaccinare și vor începe să primească un număr din ce în ce mai mare de doze pentru a-și acoperi toate nevoile în cursul acestui an.”, a spus Stella Kyriakides.

Aceasta este o tehnologie folosită deja de 60-70 de ani, fiind foarte sigure, majoritatea vaccinurilor antigripale pentru copii și adulți folosind tehnologia tradițională. Până la momentul actual, aceste este singurul vaccin care folosește un virus inactiv împotriva Covid-19, în momentul de față aflându-se în studii clinice. Comisia Europeană, împreună cu statele membre au decis să sprijine acest vaccin pe baza unei evaluări științifice, a tehnologiei utilizate dar și a experienței companiei și capacitatea acesteia de producție.