Ce să faci când ai tensiune mică – 6 recomandări de la medicii specialiști

Emanuela Pană 22.10.2020, 08:46

Tensiunea arteriala mică sau hipotensiunea este de multe ori asimptomatică, astfel că nu semnalează prezența unei afecțiuni. Ba chiar este de preferat să avem valori mai scăzute atunci când vine vorba de tensiune arterială, deoarece aceasta nu crează probleme multor persoane. În cazul în care aceasta este anormal de mică, poate provoca amețeală și leșin. Dacă manifestările persistă sau se agravează, există posibilitatea ca hipotensiunea să marcheze diverse afecțiuni, unele chiar grave. Află care sunt recomandările specialiștilor în rândurile de mai jos.

Ce trebuie să faci când ai tensiune mică

Hipotensiunea apare pe fondul unei vascularizări insuficiente a creierului, inimii și a altor organe vitale și este definită ca a o scădere a valorilor tensiunii arteriale sub 90/60 mmHg (sub 90 mmHg presiunea sistolică, respectiv 60 mmHg presiunea diastolică). În mod obișnuit, tensiunea arterială mică nu produce simptome.

Această afecțiune apare de obicei la vârstnici, persoane foarte slăbite (denutriţie), imobilizații la pat sau sedentarii, a diabeticii care suferă leziuni ale siste­mului nervos autonom sau este cauzata de o afecţiune autonomă de origine necunoscută (boala lui Shy-Drager).

Hipotensiunea este formată din două componente, și anume:

1. tensiunea arterială sistolică – este reprezentată de presiunea în artere în timpul umplerii lor de către ejecţia sângelui din cord (primul număr notat și cel mai mare);

2. tensiunea arterială diastolică – este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se relaxează între două contracții (al doilea număr, care este cel mai mic dintre cele două).

Primele semne ale unei tensiuni arteriale foarte mici apar atunci când ne ridicăm brusc în picioare din poziție orizontală, iar printre ele se numără:

  • vederea înceţoşată;
  • confuzia;
  • ameţeala;
  • senzaţia de leşin sau sincopa;
  • oboseala bruscă;
  • setea excesivă;
  • dificultăţile de concentrare;
  • greaţa;
  • transpiraţia abundentă;
  • respiraţia accelerată;
  • dezorientare:
  • puls redus;
  • bătăi accelerate ale inimii.

Pentru a scăpa de aceste neplăceri alimentația este esențială, potrivit medicilor specialiști. Carențele de vitamina C și B din organism, dar și lipsa proteinelor sunt responsabile pentru slaba oxigenare a creierului. Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale cu care te poți trata acasă este sfecla roșie, pe care trebuie să o consumi la pârnz și seara. Această legumă va acționa rapid asupra îmbunătățirii tensiunii arteriale. O poți introduce în alimentație fie sub formă de suc, de două ori pe zi, fie în salate. Specialiștii americani spun că sfacla roșie poate să îți rezolve problema chiar și în numai o săptămână.

Ce ne recomandă medicii specialiști

O altă recomandare a medicului este să bei cât mai multă apă și asta pentru că deshidratarea este una dintre principalele cauze ale tensiunii arteriale scăzute. Pe cale de consecință, încearcă să consumi minimum 2 litri de apă pe zi.

Tensiunea arterială scăzută poate cauza amețeli și leșin
Tensiunea arterială scăzută poate cauza amețeli și leșin

Mănâncă alimente bogate în vitamina B12, acid folic şi fier, pentru că ele previn anemia, care este o altă cauză comună a hipotensiunii.

Mănâncă mai puțin, dar mai des. Un alt factor care conduce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale este consumarea unei cantități mari de alimente dintr-o dată. Așadar, este indicat să consumi porții mai mici de mâncare, dar mai des, ca să nu apară sentimentul de foame. În acest fel vei evita episoadele de hipotensiune.

Redu cantitatea de alcool pe care o consumi. Este bine cunoscut faptul că alcoolul duce la dehidratare. De asemenea, el poate interfera cu acţiunea anumitor medicamente pe care le iei, ducând la scăderea tensiunii arteriale.

Băile fierbinți cu sare amară făcute seara sunt și ele remedii potrivite pentru îmbunătățirea tensiunii arteriale. Tot ce trebuie să faci este să adaugi sare amară în apă, după care bucură-te de baia ta pentru jumătate de oră. Se recomandă ca somnul de noapte să fie de opt ore, pentru o revitalizare completă a organismului.

Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru iarnă. Sunt sănătate curată în orice casă

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...