Ce a ajuns să facă Dan Helciug, fostul solist de la Spitalul de Urgență. Nu mai are venituri de 6 luni

Iancu Andreea 18.06.2020, 15:47

Criza provocată de pandemie a adus pierderi uriașe pentru cei care activează în domeniul divertismentului. Artiștii au anulat concertele și evenimentele private, iar actorii au fost nevoiți să rămână acasă, de vreme ce teatrele și sălile de spectacol s-au închis. Cu toate acestea, Dan Helciug, cunoscutul solist al trupei Spitalul de Urgență, a ales să se retragă la țară încă de la începutul pandemiei. Acesta s-a adaptat vremurilor și a ales să se retragă la țară.

„Nu am trăit o așa perioadă grea din studenție”

Solistul trupei „Spitalul de Urgență” recunoaște că traversează o perioadă dificilă. Dan Helciug pare să o ducă foarte rău din punct de vedere financiar. Astfel, acesta a povestit într-un interviu pentru click.ro că ultima cântare avută a fost în luna decembrie, de Revelion. De atunci, situația provocată de pandemie a accentuat și mai mult lipsa banilor pentru artiști. Aceștia oricum nu aveau încasări în lunile ianuarie și februarie, activitatea artistică reluându-se din primăvară.

În toată perioada asta am trăit din rezerve, din economii, din banii pe care îi mai aduce soția, că ea e regizor de film și are diverse colaborări. Practic, eu nu am câștigat nimic de șase luni, a explicat Dan.

Cu toate acestea, artistul mărturisește că a mai trecut printr-o astfel de perioadă dificilă. Astfel, Dan Helciug își amintește de primii ani ai studenției, când era nevoie să facă munci fizice pentru a-și câștiga pâinea.

Eram la Facultatea de Teatru, iar anul I a fost foarte greu pentru mine. Nu aveam bani, nu mă hrăneam corespunzător, aproape că eram anorexic. Din anul II am început să cânt prin diferite locuri și am început să mă mai îngraș. Am avut și diverse slujbe part-time: descărcam tiruri, munceam în piață la descărcat legume și fructe, am lucrat și ca electrician într-o discotecă, apoi am tradus și dublat în direct personaje din desene animate… Deci sunt obișnuit de mic cu greul, povestește artistul.

Helciug se ocupă intens de grădinărit Foto - click.ro
Helciug se ocupă intens de grădinărit
Foto – click.ro

Dan Helciug, un agricultor iscusit

Din păcate, viața din facultate nu mai poate fi aplicată astăzi. Artistul are o familie frumoasă, pe care trebuie să o întrețină. Astfel, cântărețul s-a reprofilat și duce o viață de liniștită în mediul rural. El se îndeletnicește cu cultivarea legumelor și îngrijirea animalelor din curte, care îi servesc drept hrană.

Cultiv în seră roșii, castraveți, ceapă, usturoi, dovlecei, varză, vinete. Am tot ce-mi trebuie, nu mai fac piața. Inclusiv pâine facem acasă la cuptor de piatră. Mâncăm natural, fără fițe. Soția mea este pe aceeași lungime de undă cu mine în sensul că nu ne întindem mai mult decât ne duce plapuma, ne gospodărim și suntem responsabili, prevăzători. Dar nici nu facem o tragedie din situația asta. Dacă ar fi să ne lăsăm pradă grijilor, ne-am îmbolnăvi, declară artistul.

Artistul nu a renunțat nici la pasiunea pentru muzică. El mărturisește că s-a adaptat vremurilor și susține concerte din locuri inedite. Dan Helciug are o comunitate frumoasă care îi împărtășește dragostea pentru muzică.

Am valorificat cele mai tari locuri de aici de la țară: cânt din șopron, de pe acoperișul casei, din garaj sau de pe bancheta din spate a mașinii, în funcție de vreme. Am un studio mobil cu o baterie mare cu leduri, iar microfonul e conectat direct la telefon. Sunt concerte acustice, fără efecte, fără mixere, doar eu și chitara. Live-urile durează 1-3 ore și până acum am ținut peste 20 de concerte. La fiecare am în jur de 10.000 de vizualizări și între 500 și 1.000 de comentarii. E o gașcă destul de mare care mă urmărește. Nu câștig nimic personal, sunt gândite ca o formă de terapie de grup pentru mine și pentru cei cărora le place muzica mea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...