Planul secret al NATO pentru un război direct cu Putin. Ce pregătește alianța militară

Olteanu Mariana 18.05.2023, 18:19
Planul secret al NATO pentru un război direct cu Putin. Ce pregătește alianța militară

Următorul Summit NATO se apropie. În cadrul reuniunii care va avea loc la Vilinius,  liderii vor analiza un plan militar secret. În miile de pagini ale planului, vor fi detaliate, pentru prima dată de la Războiul Rece încoace metodele prin care alianța ar putea răspunde unui atac rusesc.

Evenimentul este o premieră, mai ales în contextul în care NATO nu a considerat necesară întocmirea unor planuri de apărare la scară largă de decenii. Totodată, Rusia nu a mai fost percepută ca o amenințare.

Însă, cu toate acestea, Rusia a invadat Ucraina pornind astfel unul dintre cele mai sângeroase atacuri de la 1945 încoace. Acum, Alianța Nord Atlantică se pregătește preventiv pentru a răspunde atacului intentat de Rusia.

„Diferența fundamentală între gestionarea crizelor și apărarea colectivă este următoarea: nu noi, ci adversarul nostru stabilește calendarul evenimentelor”, afirmă Rob Bauer, unul dintre oficialii militari de rang înalt ai NATO.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că un conflict poate izbucni în orice moment”, subliniază acesta.

Statele membre NATO iau atitudine

NATO schimbă strategia și va demara mai multe planuri regionale. Statele membre NATO vor primi sfaturi și recomandări despre cum să-și modernizeze forțele armate și sistemul de logistică.

„Aliații vor ști exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să se desfășoare”, a declarat Jens Stoltenberg.

Însă, odată cu adoptarea acestor planuri, NATO va formaliza în esență un proces declanșat de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014.Chiar dacă planul NATO pare să fie unul asemănător cu  alinierea militară a NATO dinainte de 1990, acesta nu este. Planul a trecut printr-o serie de schimbări, mai ales, în contextul în care alianța s-a extins cu aproximativ 1.000 km spre est și a crescut de la aproximativ o duzină la 31 de membri.Cel mai recent membru este Finlanda, care a aderat luna trecută. Astfel, granița cu Rusiei cu NATO s-a dublat.

La momentul actual, NATO exclude posibilitatea izbucnirii unui război nuclear.

„Nu ne imaginăm tipul de război care a fost Războiul Rece, în care forțele aliate (…) ar fi fost lovite simultan cu atacuri la scară largă ale [țărilor] Pactului de la Varșovia”, afirmă Ian Hope, istoric la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE).

Însă, alianța atrage atenția asupra conflictelor regionale care necesită desfășurări rapide de forțe. Conflictul vine la pachet și cu noi provocări, precum: internetul, dronele, armele hipersonice și fluxul rapid de informații prezintă noi provocări.

„Vestea bună este că discutăm despre transparența câmpului de luptă. Cu toți sateliții, cu toate informațiile pe care le avem, putem observa o criză în curs de devenire”, afirmă general-locotenentul Hubert Cottereau, adjunctul șefului de stat major al SHAPE.

„În cazul Ucrainei, am avut toți indicatorii destul de devreme”, adaugă el.

Totodată, transparența operațională determină NATO să nu crească numărul de trupe de pe flancul de est.

„Cu cât aduni mai multe trupe la graniță, este ca și cum ai avea un ciocan. La un moment dat, vrei să găsești un cui”, a avertizat Cottereau. „Dacă rușii masează trupe la graniță, asta ne va face să fim agitați, iar dacă masăm noi trupe la graniță, asta îi va face pe ei să fie agitați”, mai afirmă oficialul militar.

Urmăriți Impact.ro și pe