România și Polonia, vizate de nemulțumirile lui Vladimir Putin. De ce este deranjat liderul rus, aliatul său a făcut dezvăluirea

Mihnea Tălău 02.03.2023, 17:43
România și Polonia, vizate de nemulțumirile lui Vladimir Putin. De ce este deranjat liderul rus, aliatul său a făcut dezvăluirea

Ungaria este „târâtă în război”, dar conducerea sa este suficient de puternică pentru a ține țara departe de conflict, a declarat premierul Viktor Orbán într-un interviu acordat, joi, cotidianului elvețian Weltwoche.

Nemulțumirile lui Putin față de România și Polonia

Ungaria a fost puternic afectată de sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, a declarat Orbán. Sancțiunile au dus la creșterea prețului la petrol și gaze, iar costul aprovizionării nevoilor energetice în creștere ale industriei ungare a crescut de la 7 miliarde de euro în 2021 la 17 miliarde în 2022, a spus el.

„Suntem sub o presiune constantă. Vor să ne tragă în război prin toate mijloacele posibile. Până acum, am reușit să rezistăm… Conducerea politică a Ungariei este suficient de puternică pentru a ne ține patria departe de război. Deciziile luate la Bruxelles cu privire la Ucraina reflectă mai des interesele americane decât pe cele europene”, a mai spus Orbán. Acest război „nu poate fi câștigat”, a declarat Orbán.

El consideră că „Ucraina se confruntă cu o putere nucleară cu 140 de milioane de locuitori. Rusia se confruntă cu întregul NATO… acesta este un impas, care ar putea ușor să se transforme într-un război mondial”.

Orbán a dezvăluit și ce a discutat cu liderul rus Vladimir Putin, la ultima lor întâlnire, cu două săptămâni înainte de începerea războiului, că „nu avea nicio problemă cu aderarea Ungariei la NATO, ci doar cu cea a Ucrainei și Georgiei… ”

”Putin mi-a spus că problema lui era legată de bazele americane de rachete din Polonia și România și de o posibilă extindere a NATO în Ucraina și Georgia pentru a staționa arme acolo. De asemenea, americanii s-au retras din acorduri importante de dezarmare. Înțeleg ce a spus Putin. Nu accept ceea ce a făcut”, a spus Orbán, potrivit dailynewshungary.com.

Cum a fost surprins premierul Ungariei în București

„Este posibil ca Rusia să piardă războiul”

Orbán a declarat că normele politice europene nu funcționează în Rusia, iar Europa trebuie să găsească o modalitate de a trăi împreună cu o „putere mare și periculoasă în vecinătatea noastră”.

Cât despre posibilitatea ca Rusia să piardă războiul, Orbán a răspuns: „Este posibil ca Rusia să piardă războiul”.

„Rusia este o putere nucleară. Ar fi un șoc geopolitic, un cutremur global, potențial dezastruos, mult mai rău decât prăbușirea fostei Iugoslavii. Faptul că Occidentul ia atât de ușor acest scenariu arată o orbire înfricoșătoare față de riscurile inerente politicilor noastre”, a conchis el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...