Ce asemănare există între Nicolae Ceaușescu și Donald Trump. Ion Cristoiu a scos la iveală un detaliu inedit

Iancu Andreea 02.06.2020, 18:14

Ținând cont de situația actuală din Statele Unite ale Americii, jurnalistul Ion Cristoiu face o paralelă între Donald Trump și Nicolae Ceaușescu. Publicistul oferă explicații privind motivele pentru care cei doi conducători se aseamănă. Potrivit lui Cristoiu, mandatul lui Trump se apropie de final.

SUA 2020 vs. România 1989

Analistul politic menționează că evenimentele petrecut în decembrie ’89, în România, se aseamănă cu cele care se petrec în zilele noastre, în SUA. Astfel, Ion Cristoiu este de părere că împotriva președintelui Americii sunt coalizate atât Estul cât și Vestul.

În decembrie 89, toată lumea recunoaşte, şi ceauşişti şi anticeauşişti, că de fapt Nicolae Ceauşescu a fost răsturnat de o coaliţie est-vest. De fapt, Ceauşescu nu mai avea ce să facă. (…) În cazul de faţă este amploarea şi mai ales o realitate care îmi aminteşte cumplit de Timişoara.(…) La Timişoara, între 15 şi 19 decembrie, seara, diversiunea a constat în crearea haosului: se spărgeau vitrine, se jefuiau magazine, în aşa fel încât puţină lume ştie, la Miliţie, au fost vreo 20.000 de telefoane ale unor timişoreni care cereau intervenţia împotriva huliganilor, explică jurnalistul.

Jurnalistul consideră că imaginea SUA de astăzi nu este una care să ducă cu gândul la un protest. Din contră, ceea ce se arată a trăi americanii este o stare de haos.

Dacă vedeţi acum, ce avem, America, ţara în haos. E impropriu spus că avem de-a face cu un protest. Nu, de data aceasta avem de-a face cu nişte tipi care incendiază maşini, vor să ia cu asalt Casa Albă, dau cu bolovani în Poliţie.

Președintele Donal Trump se află într-o situație de criză în mandatul său
Președintele Donal Trump se află într-o situație de criză în mandatul său

Donald Trump, un președinte care se teme

În percepția lui Ion Cristoiu, președintele Donald Trump este unul care nu arată națiunii că deține controlul. Jurnalistul este de părere că adăpostirea celui mai puternic om de pe planetă într-un buncăr este o diversiune. Aceasta din urmă ar fi realizată cu ajutorul Serviciilor Secrete pentru a da impresia unui om al statului slab.

Preşedintele Trump a fost pus în buncăr. De ce a fost pus în buncăr? Înseamnă că 1. E jale, e groasă şi 2. El se teme. (…) Imaginea planetară este Donald Trump a fugit în buncăr. Gata, acum poate să vină să spună el că nu e adevărat. A fugit, iar asta înseamnă că în America chiar e o mare problemă şi el chiar se temea. Deci imaginea este de slăbiciune. De ce? Pentru că dacă mai ai în interiorul sistemului tu, preşedinte, nişte oameni care te susţin, lor trebuie să le dai un semnal că să te lase din braţe că eşti dus, gata, explică jurnalistul.

Totodată, Ion Cristoiu este sigur că Trump nu va câştiga al doilea mandat la Casa Albă. La fel ca în cazul lui Nicolae Ceaușescu, Estul şi Vestul s-au coalizat pentru ca Donald Trump să nu mai poată deveni preşedinte pentru a doua oară.

Îmi este limpede, pot să spun de pe acum, Donald Trump nu va câştiga un al doilea mandat în veci, dacă vreţi, pariez cu dvs. Donald Trump a reuşit să se certe nu numai cu democraţii, ci şi cu chinezii. Să ne lămurim că şi aia sunt un imperiu, care au servicii secrete, ONG-uri, le-au pus în funcţiune. Le-au mai dat o mână de ajutor şi ruşii, şi nemţii, şi estul şi vestul s-a coalizat împotriva lui Donald Trump. Nu cred ca să-l debarce acum, deşi nici asta nu e exclus, ci s-au coalizat ca să nu mai fie preşedinte, afirmă publicistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...