SUA acuză oficial China de rea intenție în gestionarea noului virus. Ce susțin americanii că s-a întâmplat

Raluca Juncu 23.04.2020, 09:20
SUA acuză oficial China de rea intenție în gestionarea noului virus. Ce susțin americanii că s-a întâmplat

Statele Unite ale Americii susțin că autoritățile din China nu au gestionat corespunzător epidemia de COVID-19. Reprezentanții de la Casa Albă au transmis, în repetate rânduri, acest lucru.

SUA: China poartă vina pentru răspândirea infecției

Mike Pompeo, șeful diplomației americane a declarat, în cadrul unei conferințe de presă că Washingtonul înclină spre a crede că autoritățile de la Beijing nu au fost prompți în raportarea cazurilor de SARS-CoV-2 către organizația Mondială a Sănătății (OMS). Totodată, Mike Pompeo acuză Chină că nu a transmis mai repede informația că acest virus se transmite de la om la om (adică se transmite comunitar).

„Având în vedere legătura puternică dintre comerțul ilegal cu animale sălbatice și bolile zoonotice (n.red. boli pe care oamenii le pot lua de la animale), Statele Unite au cerut Republicii Populare Chineze să-și închidă permanent piețele de animale sălbatice și toate piețele care vând animale sălbatice ilegal”, a declarat Pompeo, într-un comunicat de presă, potrivit Reuters.

La rândul său, Donald Trump acuză oficialii chinezi de răspândirea largă a acestui virus și că au fost „responsabili cu bună știință”, motiv pentru care ar trebuie să suporte consecințe. Chiar și înainte de izbucnirea epidemiei, relațiile dintre Donal Trump și Mao Zedong era deja fragile și tensionate. Acum, însă, liderul de la Casa Albă pare să aibă motiv intemeiat în a aduce acuze Guvernului chinez, care a amânat vreme de câteva săptămâni transmiterea unor informații vitale referitoare la SARS-CoV-2 și nu au comunicat cifrele oficiale ale îmbolnăvirilor.

State Unite se confruntă acum cu 82.200 de cazuri de îmbolnăviri și 46.000 de decese. La nivel global, peste 2 milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus, iar alte 184,263 și-au pierdut viața.

Sursa foto: captură foto Reuters
Sursa foto: captură foto Reuters

Cum a apărut virusul în China?

Virusul numit coronavirus, care s-a răspândit de la începutul lunii ianuarie în China, a afectat populația din mai multe orașe din țară.

Totul a pornit de la o formă mai ciudată de pneumonie care s-a răspândit în Whuan, una din cele mai aglomerate metropole din centrul Chinei. Experții au analizat atunci compoziția virusului, constatând că ar putea fi vorba de un nou tip de coronavirus, aspect confirmat ulterior de o serie de mai multe teste.

OMS emitea atunci ipoteza unei posibile cauze care conduce la ideea că persoanele care au lucrat sau au vizitat în decembrie 2019 aceeaşi piaţă de fructe de mare din Wuhan s-au îmbolnăvit ulterior de așa-zisa pneumonie. Primele cazuri de îmbolnăviri au fost raportate abia la începutul lunii ianuarie 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe