România trece prin momente grele. Apel disperat către Guvern. De 30 de ani nu s-a mai întâmplat asta

Luiza Moldovan 31.05.2020, 17:03

În condițiile unei secete fără precedent, agricultorii români au înaintat Ministerului Agirculturii un document în care cer măsuri concrete pentru generarea unei piețe de desfacere a produselor lor. E vorba de o scrisoare deschisă în care semnatarii documentului constată, printre altele, lipsa de reacție a ministerului față de problemele lor. Iar lipsa alocării de fonduri e cea mai importantă dintre ele.

Apelul disperat al fermierilor români, în contextul secetei fără precedent cu care se confruntă țara noastră

Nicio autoritate română, cu atât mai puțin Ministerul Agriculturii, nu a reacționat în niciun fel la problemele agriculturii autohtone, care, e de anticipat, se va confrunta cu o serie de probleme fără precedent. În scrisoarea adresată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fermierii români cer schimbarea orientării programelor către generarea de piețe prietenoase cu produsele românești.

Nu mai puțin de cinci secretari de stat lucrează în Ministerul Agriculturii și niciunul dintre ei nu a venit cu o idee în sprijinul agricultorilor români, se arată în document.

„Agricultura românească traversează o perioadă foarte grea, pe fondul crizei economice generate de pandemia de coronavirus, care se suprapune peste o secetă fără procent în ultimii 30 de ani. În ciuda apelurilor disperate făcute de fermieri şi reprezentanţii industriei alimentare, niciun Guvern, în afară de promisiuni, nu a luat cu adevărat măsuri concrete pentru a aduce agricultură la locul pe care îl merită. Agricultura României reprezintă baza aprovizionării cu materie primă pentru industria alimentară”.

Vânzarea terenurilor agricole la dezvoltatorii imaboliari - consecințe dezastruoase asupra agriculturii
Vânzarea terenurilor agricole la dezvoltatorii imobiliari – consecințe dezastruoase asupra agriculturii

Situația e critică, iar semnatarii documentului constată că, astăzi, în pragul unei crize economice majore, nimeni din Ministerul Agriculturii nu le ascultă doleanțele. Pare că nimeni din această entitate-cheie a României nu e conștient de impactul secetei asupra producției agricole.

„Astăzi, când vorbim despre nevoile agriculturii, despre o criză a alimentelor la nivel mondial, marile schimbări pe care le cerem de peste 25 de ani nici nu sunt luate în consideraţie. Nimeni nu ne ascultă, nimeni nu doreşte un dialog constructiv atât de necesar celor două sectoare de activitate care pot produce hrană pentru populaţia României şi o cantitate mare pentru export (…) „, se arată în document.

Lipsa viziunii în strategia de abordare a problemelor din agricultură se vede astăzi mai mult ca oricând. Cele opt asociații și federații din domeniul agricol care semnează documentul cer Ministerului Agriculturii un plan concret, solid, pentru depășirea uneia dintre cele mai mare crize din ultimii 30 de ani.

„După 30 de ani de lipsă de viziune pe termen mediu şi lung, considerăm că a venit timpul pentru schimbarea orientării programelor de investiţii către generarea de pieţe de desfacere pentru produsele agroalimentare româneşti”.

Dezinteresul pentru refacerea zonelor de irigații își spune acum cuvântul. Lipsa sistemului de irigații într-o țară cu pretenții europene e de natură să falimenteze sectorul agricol românesc, cu atât mai mult cu multe terenuri agricole au fost vândute dezvoltatorilor imobiliari, într-un demers inconștient de distrugere masivă a agriculturii românești. În document se arată consecințele grave ale alegerilor politice făcute în ultimii ani, cu consecințe dezastruoase asupra agriculturii.

Urmăriți Impact.ro și pe