De ce au nevoie germanii de muncitorii români în agricultură. „Ai noștri se plâng că îi doare spatele”

Raluca Juncu 13.04.2020, 15:21
De ce au nevoie germanii de muncitorii români în agricultură. „Ai noștri se plâng că îi doare spatele”

În urmă cu două săptămâni, Germania a anunțat că relaxează procedurile de intrare în țară pentru mai mulți lucrători sezonieri care vor să lucreze în agricultură, după ce, cu doar o săptămână înainte de acest anunț, implementa restricții pentru a evita răspândirea coronavirusului.

De ce e nevoie de români care să muncească în Germania

Inițial, măsurile drastice adoptate de autoritățile germane de a răspândi infectările cu noul coronavirus au fost criticate de fermieri și de reprezentanții sectorului agricol, care avertizau că lipsa forței de muncă din UE poate genera o scădere a numărului de produse, precum și o creștere a prețului acestora.

Majoritatea angajaților care lucrează la culturile de fructe și legume din Germania provin din România, Bulgaria și Polonia. Românii care s-au înghesuit joia trecută pe Aeroportul Avram Iancu din Cluj Napoca au ajuns, în cele din urmă la destinațiile de muncă. Deocamdata, ei stau în locuințe modulare și muncesc în regim de carantină, scrie Digi 24.

Un fermier german explică de ce nu poate apela la forța de muncă locală și de ce este nevoit să apeleze la cetățeni din Europa Centrală și de Est. Jörg Heuer, proprietar al unei ferme de sparanghel din Fuhrberg, în vârstă de 49 de ani este unul din cei care au preluat o parte din românii care vor munci pe terenul lui, scrie publicația germană Bild, citată de Digi24.

Patronul fermei spune că a preferat lucrători români pentru că sunt dispuși să lucreze mai mult decât germanii, care vor mai multe zile libere, pe care nu le poate acorda, în contextul în care sparanghelul trebuie cules zilnic.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
60 de români lucrează la o fermă, unde recoltează sparanghel
60 de români lucrează la o fermă, unde culeg sparanghel

„Cei mai mulți germani nu sunt obişnuiţi să lucreze în câmp ore întregi. Se plâng repede de durerile de spate. Românii sau polonezii sunt mai puternici!”, a spus Jörg Heuer. Încă un motiv pentru care fermierul a mai transmis că preferă muncitorii români este pentru că aceștia sunt obișnuiți și să lucreze și în zilele de duminică, dar și în sărbătorile de Paște.

Urmăriți Impact.ro și pe