Vaccinarea antigripală a început în farmaciile din România. Lista punctelor de imunizare

Ana Anitoiu 17.01.2023, 16:42

Vaccinarea antigripală a început în farmaciile din România. Anunțul a fost făcut, marți, de Colegiul Farmaciștilor din România, care a publicat lista punctelor de imunizare la care pot merge românii gratuit.

Motivul pentru care a fost lansat programul de vaccinare în farmacii

Autoritățile susțin că programul de vaccinare antigripală în farmacii a fost necesar în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022 – 2023 este mai sever față de ultimele două sezoane.

Astfel, românii vor putea fi vaccinați antigripal și de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Noile vaccinuri anti-covid au ajuns in Romania
Vaccinare antigripala, in farmacii

Lista farmaciilor unde se fac vaccinuri antigripale

Lista farmaciilor care participă la programul de vaccinare împotriva gripei sezoniere a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătății. Deschideți galeria foto de mai sus pentru a consulta lista.

Această listă a farmaciilor în care se pot face vaccinuri antigripale este în continuă completare pe măsură ce farmaciile pun la punct logistica necesară și primesc autorizațiile speciale.

Ce trebuie să facă românii care vor să se vaccineze în farmacii

Conform Colegiului Farmaciștilor din România, persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmacii trebuie să parcurgă câțiva pași. Mai întâi, să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală și să se programeze telefonic în prealabil.

Apoi, aceștia trebuie să ceară recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere; să se prezinte la data programării cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să cumpere vaccinul antigripal în vederea administrării lui.

În plus, înainte de a administra vaccinurile antigripale, farmaciștii vor face o anamneză minimală pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

Vaccinările în farmacii nu vor fi făcute persoanelor care nu au mai fost vaccinate antigripal anterior și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...