Se dă startul vaccinării antigripale. Medic de familie: „Cei care s-au vaccinat anul trecut nu e bine să vină să se vaccineze acum”

Elena Avramescu 22.09.2022, 06:53
Se dă startul vaccinării antigripale. Medic de familie: „Cei care s-au vaccinat anul trecut nu e bine să vină să se vaccineze acum”

În scurt timp, campania de vaccinare antigripală urmează să fie demarată în cabinetele medicilor de familie, însă toți cei care s-au vaccinat anul trecut nu trebuie să se grăbească cu imunizarea, astfel că sunt sfătuiți să aștepte să treacă minim 12 luni. S-a spus oficial că în numai câteva zile, vaccinul va ajunge în zilele următoare în cabinetele medicilor de familie, deoarece acesta a intrat în depozitele direcțiilor de sănătate publică.

Campania de vaccinare antigripală, pe cale să înceapă

Cetățenii vor beneficia, în acest an, de produsul biologic INFLUVAC TETRA (monodoză), după cum a anunțat Direcția de Sănătate Publică Olt. În plus, se pare că în depozitul din Olt a intrat deja o primă tranșă de vaccin, cu mai mult de 20.000 doze.

OMS recomandă ca vaccinarea antigripală să fie făcută persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, luate în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane (HIV), precum și copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni, gravidelor, cadrelor sanitare, dar și tuturor persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Eșecul vaccinării anti-Covid a adus un nor negru în sistemul medical, astfel că există temerea că și această campanie de vaccinare o să fie un eșec, însă medicii de familie susțin că pacienții au încredere în vaccinul antigripal și chiar întreabă deseori când se pot prezenta la vaccinare.

„Vaccinul antigripal e de sine stătător, cu toate actele în regulă, verificat de atâția ani, și lumea a căpătat încredere. Problema e alta, anume că cei care s-au vaccinat anul trecut în luna noiembrie sau decembrie nu e bine să vină să se vaccineze acum, le-am recomandat să aștepte să treacă un an de zile, este foarte importantă treaba aceasta”, a spus medicul de familie Mihai Ungureanu, președintele Societății Medicilor de Familie Olt, potrivit Adevărul.

Ministerul Sanatatii a anuntat cand vor fi distribuite noile vaccinuri antigripale
Vaccin antigripal

În plus, doctorul Ungureanu a ținut să precizeze și din ce motiv se face această recomandare.

„Există anticorpi de la vaccin care au perioadă de cel puțin un an de zile și în momentul în care faci vaccinul mai devreme există riscul să te trezești că-ți inactivează o parte din vaccin și faci cu eficiență mai mică. De asta se recomandă să se amâne vaccinarea două-trei săptămâni față de perioada când s-a făcut anul trecut, pentru că și așa gripa la noi s-a mutat către lunile februarie-martie, nu mai e în decembrie”, a mai adăugat medicul.

Mihai Ungureanu a insistat ca oamenii să nu-și facă griji în privința dozelor necesare, deoarece fiecare medic de familie are evidența pacienților cronici din listă astfel că face solicitări de vaccin în funcție de această evidență, ca să nu fie posibilitatea ca vreun „să rămână pe dinafară”. Acesta a mai spus că a observat la pacienții săi, după perioada de pandemie, că există o scădere a imunității, tocmai de aceea recomandă în mod expres vaccinarea antigripală.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...