EXCLUSIV

Fuego a trăit pe pielea lui desele pene de curent din Republica Moldova. Ce a pățit în urmă cu 10 ani. „Nu e ușor nici pentru ei, nici pentru noi!” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 24.11.2022, 15:57

Paul Surugiu Fuego a fost afectat din plin de penele de curent din Republica Moldova. Îndrăgitul nostru artist se află de mai bine de o săptămână la Chișinău, unde repetă împreună cu formația fraților Vitalie și Vasile Advahov pentru spectacolele de final de an pe care le pregătește, în mod tradițional, românilor. Artistul ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre situația grea de peste Prut: ”Ieri nu am avut curent vreo două ore și jumătate”.

„Sunt de mai bine de o săptămână la Chișinău”

Fuego a resimțit, din plin, probleme cu energia electrică din Republica Moldova, unde se află pentru repetițiile noilor spectacole: „Sunt de mai bine de o săptămână la Chișinău, acolo unde repet cu orchestra celebrilor Vitalie și Vasile Advahov pentru concertul din 2 decembrie de la București, ”Drag de România noastră”.

Am avut parte de asemenea pene de curent, din păcate! Nu mai departe, ieri, miercuri, nu am avut curent vreo două ore și jumătate. Ca atare, fără amplificare și sonorizare, a trebuit să lăsăm, vrând-nevrând, baltă repetițiile!”, a precizat Paul Surugiu Fuego pentru Impact.ro.

Fuego: „Practic, am stat la povești!”

El spune că împreună cu cei vreo 40 de artiști care fac parte din formația fraților Advahov nu au avut altceva mai bun de făcut decât să stea la povești, până a revenit curentul: „Practic, am stat în sală, la povești, așteptând să se reia alimentarea cu energie electrică.

A fost o zi în care lipsa curentului ne-a blocat repetițiile. Nu e ușor, nici pentru ei, nici pentru noi!”, a adăugat vedeta TVR, în exclusivitate pentru Impact.ro.

Fuego
Fuego

Fuego a prins și pana de curent din 2012, tot din Chișinău. Era pe scenă

Paul Surugiu Fuego susține însă că acest incident i-a adus aminte de un altul, similar, produs în 2012, exact când se afla pe scena Palatului Național din Chișinău: „Atunci ni s-a oprit curentul cred că vreo 45 de minute, chiar în timpul spectacolului. Și a trebuit să improvizez, să ținem oamenii de vorbă, să le spunem bancuri cât a fost nevoie, până s-a remediat defecțiunea!”.

El indică faptul că nu a putut uita incidentul din două motive. Primul e legat de neașteptata provocare pe care a trebuit s-o depășească, iar al doilea, cel care îi amintește că în acel an a primit titlu de ”Artist al Poporului Republicii Moldova: ”Eu am început să le vorbesc, iar ei au stat și au ascultat.

Mioara Velicu, invitată specială în același concert, mi s-a alăturat, din culise, încălțată în adidași, și a început să zică bancuri. Îmi amintesc că, nervos fiind, i-am rugat pe oameni să-și deschidă telefoanele mobile. Așa s-a luminat scena. Iar asta m-a făcut să încerc să cânt fără amplificare, iar ei împreună cu mine. Uneori, poți să ai parte de amintiri de neuitat din cele petrecute în cariera de artist”, a reamintit el.

Ce spune dirijorul Nicolae Botgros despre situația delicată din Republica Moldova

La rândul lui, și dirijorul Nicolae Botgros, din Republica Moldova, cunoscut la rându-i publicului din România, spune că situația „afectează pe toată lumea”. „Dacă deschizi radioul la noi, numai asta auzi. Că războiul din Ucraina ne afectează direct, afectează pe toată lumea și că din cauza trebuie să stăm ore bune în întuneric.

Capitala uneori scapă mai ieftin, cu pene de curent care țin până la patru ore, dar în țară treaba se schimbă. Tare mă tem că la sat oamenii ăia nu au mai văzut de mult lumină electrică. E groaznic! În ceea ce mă privește eu continui să fac muzică și așa vreau să mă duc la Cer!”, a afirmat Nicolae Botgros, în exclusivitate pentru Impact.ro.

De ce au loc desele pene de curent din Republica Moldova

Potrivit specialiștilor, desele pene de curent din Republica Moldova se datorează atacurilor cu rachete ale rușilor împotriva ucrainenilor. Infrastructurile energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova sunt interconectate, iar variațiile bruște din rețea, care se înregistrează în cazul atacurilor aeriene, fac ca rețelele să se deconecteze automat, pentru a evita supraîncărcările de sarcină. Iar asta se traduce prin masive și repetate pene de curent.

Urmăriți Impact.ro și pe