Bombardamentele Rusiei lasă Republica Moldova în beznă. Atacurile recente fac prăpăd și în capitala Ucrainei

Mihnea Tălău 23.11.2022, 17:23
Bombardamentele Rusiei lasă Republica Moldova în beznă. Atacurile recente fac prăpăd și în capitala Ucrainei

Republica Moldova a rămas în beznă totală miercuri după-amiază. În urma bombardamentelor rusești asupra sistemului energetic ucrainean. Republica Moldova, a raportat pene de curent „masive”, deși nu a fost direct afectată. Întregul oraș Liov, situat în vestul Ucrainei, a rămas fără energie electrică după ce au fost raportate întreruperi inclusiv în capitala Kiev.

”Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig”

Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.
Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.
Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris pe pagina sa de Facebook, președintele moldovean, Maia Sandu.

Atacurile Rusiei lasă Ucraina în beznă. Anunțul oficialilor de la Kiev după ce a fost doborâtă cea mai importantă termocentrală din vestul țării

Mai mult de jumătate din Moldova a rămas fără electricitate, a scris și vicepremierul Andrei Spînu pe Twitter.

Primarul din Liov, Andri Sadovi, a declarat că copiii au fost duși în adăposturi împreună cu profesorii lor – și a îndemnat părinții să nu-i ia în brațe până când alarma nu se va fi încheiat.

Cu puțin timp înainte de noile rapoarte de la Kiev și Liov, oficialii au declarat că sudul Ucrainei a fost supus unui nou atac.

Peste 10 milioane de oameni lăsați fără curent în Ucraina

Firma ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat că au fost oprite unități la centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul Ucrainei din cauza unei pierderi de energie după atacurile aeriene, dar a adăugat: „Totul este în regulă cu centrala”.

Un oficial local a declarat că, de asemenea, unitățile nu au funcționat la centrala nucleară Khmelnitski din vestul Ucrainei.

Atacurile rusești au lăsat fără curent electric pentru perioade lungi de timp pentru până la 10 milioane de consumatori la un moment dat. Operatorul rețelei naționale de electricitate din Ucraina a declarat miercuri că vor fi necesare mai multe pene de curent în întreaga țară, dar nu au fost afectate multe persoane.

Oficialii ucraineni au declarat că un nou-născut a fost, de asemenea, ucis într-un atac cu rachete rusești care a lovit o maternitate din orașul Vilniansk, în sud-estul Ucrainei, mai devreme miercuri.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...